För att kunna hålla hundspannsloppet Idotarod i Alaska tvingades arrangörerna frakta snö till spåren. Foto: TT

Rekordvarm vinter i Arktis

Publicerad

Det har varit en extrem varmt vinter runt nordpolen i år med ovanligt lite is. Alaska hör till de områden som har snöbrist och chockvärme.

När det extrema hundspannsloppet Iditarod tvärsöver Alaska startade i helgen hade snöbristen tvingat arrangörerna att frakta snö med tåg till den cermoniella starten i Anchorage.

– Vi har fraktat hit 350 kubikmeter snö till starten. Vi har fått en del snöfall, men det har varit varmt så det har inte velat ligga kvar, säger Tim Sullivan på Alaska Railroad.

Mer barmark i Alaska

Den här vintern har det fallit mindre än en tiondel  snö jämfört med vad det brukar i stora delar av Alaska. Vinterstormarna har uteblivit.

Uppvärmningen i Alaska har det senaste 60 åren varit dubbel så stor som i resten av USA, och det har också resulterat i färre riktigt kalla dagar. För första gången sedan 1900-talets början har det den här vintern inte uppmätts en enda dag under -50 grader.

Svettigt värre

Det har varit flera grader varmare än normalt i Arktis den här vintern. I januari låg temperaturen fyra grader över snittet 1951-1980.

Vid riktigt höga breddgrader har det varit ännu varmare, i snitt mer än sju grader över det normala. Orsaken är klimatförändringarna i kombination med varma havsströmmar och vindar.

Varma jetströmmar gav nordpolen en värmechock kring nyår då temperaturen tillfälligt kom över nollgradersstrecket. Vanligtvis brukat temperaturen ligga på minus 30-35 grader.

Även vinterisen krymper

Färska siffror visar att det aldrig varit så här lite is såhär års runt nordpolen. Isutbredningen brukar vara som störst under mars månad, men februari visar bottensiffror. 14,2 miljoner kvadratkilometer är det lägsta som uppmätts sedan satellitmätningarna började. För varje decennium har vinterisen minskat med tre procent. Kring Svalbard är det isfritt och där har det varit otroliga 11 grader varmare än normalt den här vintern.

Globala rekord på rad

Men det är inte bara Svalbard och Alaska som svettas, hela jorden är rekordvarm. December, januari och februari har alla slagit temperaturrekord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.