Religionsfriheten hotas i 20 procent av världens länder slår hjälporganisationen ACN fast i en ny rapport. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Religionsfriheten hotad i var femte land

Uppdaterad
Publicerad

Förföljelse av religiösa minoriteter ökar runt om i världen. Det framkommer i en ny rapport av organisationen Aid to the church in need (ACN), som beskriver att religionsfriheten hotas globalt i ett av fem länder, rapporterar AFP. Orsaken bedöms vara utbredning av en allt ”aggressivare” nationalism.

Rapporten från ACN visar att religiösa grupper utsätts för ren förföljelse i 21 länder och pekar ut länder som Niger, Myanmar, Indien och Kina som särskilt alarmerande, skriver AFP.

Även fall av grov diskriminering har noterats i 17 länder, där ibland Ryssland och Turkiet.

”Trivialisering av attacker”

– Vi ser en trivialisering av attacker mot religionsfriheten, säger Marc Fromager, för ACN under en presskonferens i Paris.

Av de 38 länder där religionsfriheten är starkt hotad har situationen försämrats i 18 av dem.

– Fientligheten mot minoriteter har förvärrats till den grad att vi kvalificerar det som aggressiv ultranationalism, säger Fromager.

– Särskilt i världens mest befolkade länder, Kina och Indien, säger Fromager.

Tar upp ökat hat i Europa

Han lyfter fram kyrkor som förstörts i Kina, där även muslimer förbjudits att fira ramadan i tillägg till bestraffningar mot Tibets buddister.

Även om rapporten drar slutsatsen att religionsfriheten inte betraktas som ett problem i Europa, kan man notera en oroande ökning av hatrelaterade attacker mot religiösa grupper.

ACN:s undersökning om religionsfrihet

  • Organisationen har granskat situationen för alla religiösa minoriteter i 196 länder.  
  • Perioden som har undersökts är juni 2016 till juni 2018.  
  • I 38 av 196 länder är religionsfriheten hotad. Bland dem finns fyra europeiska länder, Azerbajdzjan, Ryssland, Turkiet och Ukraina.  
  • För Sverige och de flesta europeiska länder beskrivs läget som oförändrat. Men för svensk del nämns risken för ”ökad intolerans mot både majoritets- och minoritetsreligioner”, beroende på bland annat starkare negativa känslor mot invandrare.  
  • Det är fjortonde upplagan av rapporten, som utkommer vartannat år.  
  • Rapporten har gjorts i samarbete med oberoende journalister.

Källa: ACN, AFP

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.