Damberg: Tillfälligt förbud mot resor till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag stänger Sverige sina gränser och stoppar resor in i landet. Det meddelade inrikesminister Mikael Damberg på en presskonferens under tisdagskvällen.

– Det är en exceptionell åtgärd som inte ska vara längre än nödvändigt, sade Damberg.

Efter en uppmaning från EU:s ministerråd och EU-kommissionen tog regeringen beslut om att stoppa resor till Sverige från och med torsdag.

– Beslutet gäller från den 19 mars och 30 dagar framåt. Det är framför allt ankommande flyg det gäller och där görs inresekontroller redan, sade Mikael Damberg på presskonferensen.

Svenskar ska kunna komma hem

Svenska medborgare och personer bosatta i Sverige ska fortfarande ha rätt att återvända hem. Förbudet gäller inte heller resor från andra EU-länder.

Beslutet togs efter att EU:s ledare haft ett toppmöte över videolänk där förslaget att införa ett tillfälligt inreseförbud i unionen diskuterades.

– Vår filosofi är väldigt enkel: begränsa icke-nödvändigt resande så mycket som möjligt, men håll samtidigt i gång godstransporter för att undvika bristlägen, sade EU:s permanente rådsordförande Charles Michel inför mötet, enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.