Revansch efter nedstängningen – rekordstor tillväxt i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Indien är den av världens större ekonomier som drabbats hårdast av pandemin, men med över en miljard vaccinerade ökar konsumtionen kraftigt, och nu sker en stark återhämtning.

Indien har haft en av världens striktaste nedstägningar. Tiotals miljoner migrantarbetare blev av med sina jobb i städerna över en natt, och många återvände till fots till sina hembyar. Men nu är det återigen fullt med folk på Bombays gator.

– Det är corona, men det känns inte så för alla är ute och shoppar, säger Swati Sheda som letar kläder till ett bröllop.

Coronapandemin

Rekordstor tillväxt

Sedan smittotalen gått ner och över en miljard indier fått en första dos, råder stor optimism. Från att ekonomin i början av pandemin backade 24 procent, var tillväxten rekordstor med 20 procent samma kvartal i år, och den indiska tillväxten spås bli runt nio procent per år framöver. 

Finansanalytikerna Ramesh S Damani ser också en stor fördel i att Indien har världens största unga generation. 

– Indien är ett av få länder med en ung befolkning, och unga behöver många saker, allt från bostäder till kläder och underhållning. Så det kommer finnas en växande efterfrågan på både varor och tjänster vilket leder till ökat välstånd, säger Ramesh S Damani.

Skarpt fall och snabb uppgång

Den indiska ekonomin drivs framförallt av inhemsk konsumtion, och mellan åtta och tio procents tillväxt är vad som anses krävas för att miljontals fattiga ska kunna ta klivet in i medelklassen.

Många hoppas därför nu att Indien ska få en ”V-formad” återhämtning, det vill säga ett skarpt fall, men sen en snabb uppgång.

Pandemin ännu märkbar

Ett tecken på det är att Bombaybörsen dubblerat sitt marknadsvärde från mars 2020 till mars i år. Framförallt beror det på  att framgångsrika indiska tech startups introducerats. Många indiska företag inom it och underhållning har gynnats av pandemin. 

– Det vi sysslat med under pandemin är att konsumera innehåll, och nu är alla multinationella företag intresserad av att investera i Indien, säger Bollywoodproducenten Shushant Tungare.

Men pandemins effekter är ännu märkbara. För tech- och underhållningsindustrin kan inte på egen hand skapa sysselsättning i den omfattning som som krävs. Många av de som återvände till byarna är fortfarande arbetslösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet