Rika blir rikare – hälften av allt ägs av en procent Foto: AP

Rika blir rikare – hälften av allt ägs av en procent

Uppdaterad
Publicerad

Gapet mellan de extremt rika i världen och de fattiga fortsätter att öka, skriver biståndsorganisationen Oxfam i en ny rapport.
Den rikaste procenten av världens befolkning har nu mer än resten av världen tillsammans, uppger Oxfam och hänvisar till data från Credit Suisse.
Och världens 62 mest förmögna personer äger tillsammans lika mycket som de 3,6 miljarder som tillhör den fattigaste halvan av världen.

Gapet mellan de extremt rika i världen och de fattiga fortsätter att öka, skriver biståndsorganisationen Oxfam i en ny rapport.

Den rikaste procenten av världens befolkning har nu mer än resten av världen tillsammans, uppger organisationen och hänvisar till data från bland annat Credit Suisse och Forbes. Oxfam hade förutspått att skiftet skulle inträffa först i år.

– Men den här koncentrationen av rikedomar har redan inträffat. Vi har en kris när det gäller ojämställdhet, som riskerar att underminera de framgångar vi haft när det gäller fattigdomsbekämpning de senaste 20-30 åren, säger Helen Szoke, expert på mänskliga rättigheter vid Oxfam, till TT.

Kritik mot skatteflykt

Ett annat problem som Oxfam ser är kopplingen mellan pengar och makt.

– Det krävs en modig regering för att utmana storföretag och väldigt rika personer för att få dem att betala en skälig skatt, för de är oroliga för de politiska konsekvenserna.

Oxfam attackerar bland annat skatteflykt och hoppas att världens länder kan enas i att bekämpa frågan. Rapporten släpps inför att makthavare möts under Världsekonomiskt forum i Davos i veckan.

– Man säger ju att transparens är det bästa botemedlet mot skatteflykt, men regeringar har varit för försiktiga med att ta tag i den här kritiska frågan, säger Helen Szoke.

Motverkar fattigdomsbekämpning

Beräkningar som organisationen hänvisar till visar att 100 miljarder dollar försvunnit från utvecklingsländer, och 7,6 biljoner dollar av individers personliga tillgångar som gömts i skatteparadis.

– Det är väldigt mycket pengar som tas ur cirkulation. Om de hade beskattats rättvist hade de kunnat användas av stater till att bekosta skolor, sjukhus, vattensystem – saker som behövs för att hantera fattigdom, säger Helen Szoke.

Den rikaste en procenten av världens befolkning äger nu mer än resten av världen tillsammans.

Världens 62 mest förmögna personer äger tillsammans lika mycket som de 3,6 miljarder som tillhör den fattigaste halvan av världen. De 62 individerna har ökat sin förmögenhet med 542 miljarder amerikanska dollar sedan 2010. Det året ägde de 388 rikaste lika mycket som den fattigaste halvan av världen.

Källa: An economy for the 1 %, Oxfam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.