Fylla i riksdagen under alkoholdebatt i Finland

Uppdaterad
Publicerad

En finsk riksdagsledamot fick skynda iväg och lämna en debatt om alkohol och alkoholism för att hjälpa en politisk assistent med misstänkt alkoholförgiftning.

Det var riksdagsledamoten tillika kristdemokraten och läkaren Päivi Räsänen som fick rycka ut, skriver The Independent. Detta mitt under en debatt om en eventuell reformering av landets alkohollagar – samtidigt som det pågick diverse julfiranden runtom i riksdagshuset. Enligt ögonvittnen hade assistenten kräkts i en korridor samtidigt som denne hade svårt att stå på benen.

Enligt den finskspråkiga tidningen Aamulehti stannade Päivi Räsänen med assistenten utanför riksdagshuset till dess att denne hade burits in i en ambulans.

– Jag var där som läkare. Det stämmer att jag blev kallad från rummet under en riksdagsdebatt, samtidigt som det pågick traditionella julfiranden i byggnaden. Att det händer under en debatt om alkohol är kontroversiellt.

Mer än så ville Päivi Räsänen inte säga, med hänvisning till patientsekretessen.

Enligt Hufvudstadsbladet, som också skriver om händelsen, hade assistenten deltagit i Sannfinländarnas julfirande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.