Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s president Joe Biden anklagas för korruption. Foto: Saul Loeb/TT

Riksrättsutredning mot Joe Biden inleds

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska representanthuset inleder en riksrättsutredning mot president Joe Biden, meddelar talmannen Kevin McCarthy i ett inlägg på X.

– Under de senaste veckorna har republikaner avtäckt allvarliga och trovärdiga anklagelser när det gäller president Bidens agerande, säger han.

I en video beskriver McCarthy vad han kallar för en ”korruptionskultur” inom Bidenadministrationen.

McCarthy menar att Biden undanhållit information om sin inblandning i affärskontakter som hans son, Hunter Biden, haft i utlandet. Enligt talmannen finns vittnesmål om hur Biden deltagit i möten som genererat stora summor i intäkter för sonen och hans affärspartners.

– Det tycks som att presidentens familj fått särbehandling av Bidens administration som de inte hade fått om de inte var släkt med presidenten.

– Jag tar inte det här beslutet lättvindigt. Oavsett vilket parti du tillhör eller vem du röstade på borde de här uppgifterna bekymra alla amerikaner.

”Kommer skärskådas”

Hunter Bidens affärer har länge skapat huvudbry för presidenten, med en lång rad anklagelser om oegentligheter. Enligt McCarthy ska utredningen bland annat titta på sonens verksamhet i Ukraina, där Hunter Biden 2014 fick plats i styrelsen för ett gasbolag mot hög ersättning – trots att han saknade någon ordentlig erfarenhet.

Enligt SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi kommer McCarthys besked efter påtryckningar från Republikanerna.

– McCarthy har pressats till detta från höger i partiet. Nu kommer varenda liten detalj när det gäller Hunter Bidens affärer och kopplingar till hans pappa att skärskådas med ett politiskt ljus snarare än med ett juridiskt, säger han.

Kan bli långdragen process

Än så länge är det för tidigt att sia om vad processen kommer att resultera i, menar Youcefi.

– Hittills har det inte kommit fram några definitiva bevis för att Joe Biden ska ha varit inblandad. Vi får se vad de kommer fram till, men jag tror att det kommer att bli en lång process. Åtminstone tror jag att republikanerna tjänar på att det blir det.

Joe Biden har ännu inte kommenterat McCarthys besked. Vita huset har tidigare uppgett att presidenten inte haft något att göra med sonens affärer, skriver AP.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunter Bidens karriär har varit kantad av skandaler – se mer här. Foto: Al Drago/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.