Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Riktigt varmt väder väntar Italien och Balkan

Uppdaterad
Publicerad

Ta det lugnt och drick mycket vatten, det är uppmaningarna för att klara av extremhettan i Europa. Nu drar värmen vidare från västra delarna och kommer istället att ställa till det i Italien och på Balkan.

– Maj var extremt varmt i Spanien och Frankrike och det var väldigt tidigt. Nu har vi lång tid framför oss med sommar så det kan komma flera gånger, flera värmevågor över Europa, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Temperaturerna har nått över 40 grader i Frankrike och Spanien den senaste veckan men nu lugnar extremhettan ner sig på Iberiska halvön. Istället väntar riktigt varmt väder i Italien och på Balkan där det kan bli mellan 35 och 40 grader de kommande dagarna.

Men den värmen får vi inte känna av i Sverige.

– Den här riktigt varma luften kommer att dra bort österut och kommer inte riktigt nå Sverige. Hos oss blir det mer behagliga temperaturer och fortsatt ostadigt väder, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Meteorologen svarar på tre frågor om extremhettan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.