Foto: SVT

Favelorna rensas från vapen

Uppdaterad
Publicerad

Rio de Janeiros slumområden, favelorna, håller på att rensas från vapen inför kommande fotbolls-VM och OS. Tillvaron för drogkartellernas soldater är tuff.

Staden Rio har i två års tid satsat mycket pengar på att göra slumområdena mindre farliga. Tungt beväpnad polis går in i område efter område och rensar ut vapnen.

Det handlar om en en utrensning inför stundande fotbolls-VM och senare OS. Men de som bor här kallar det för en ockupation och vapen flyttar till ytterområdena och droghandeln är kvar. Man räknar med att drogkartellerna fortfarande har omkring 16 000 så kallade soldater kvar. Det är en riskfylld tillvaro, statistiken visar att 80 procent av drogsoldaterna dör innan de fyllt 21 år.

25-åriga Max Alves var tidigare en av de soldater vars jobb var att försvara favelan.

– Man följer de order som chefen ger. Alla har olika funktioner jag skulle hålla vakt under dagen – ifall polisen gick in i favelan och det blev skottlossning.

Numera är Max Alves fotbollstränare för unga killar och nybliven pappa till en son. Fotbollen är en av de saker som kan ge lika mycket prestige som ett vapen i hand. Det är ett sätt att få killarna att sluta handla med droger och lägga vapnen på hyllan.

Klicka på bilden i toppen av artikeln för att se reportaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer