Zimbabwes före detta president Robert Mugabe, Rom 1978. Foto: AP/ TT

Robert Mugabe död – från hjälte till tyrann

Uppdaterad
Publicerad

Zimbabwes före detta president Robert Mugabe har avlidit. Mugabe blev 95 år gammal och lämnar efter sig ett kontroversiellt och skamfilat politiskt arv. Den forne frihetshjälten lär bli mest ihågkommen för att ha drivit ner Zimbabwe i en ekonomisk kollaps.

Den 21 november 2017 fick Robert Mugabes 37 år långa styre ett abrupt slut. Hans eget parti Zanu-PF avsatte honom i en kupp som stöddes av landets militär. Det blev utgången av den sista maktkampen inom partiet för Mugabes del.

Robert Mugabe föddes 1924 och växte upp i den brittiska kronkolonin Sydrhodesia. När den vita minoritetsbefolkningen ensidigt utropade en självständig nation under namnet Rhodesia år 1964 fängslades Mugabe, som redan då var del av den svarta befolkningens frihetskamp.

Efter elva år i fängelse släpptes Robert Mugabe och han hade då blivit en centralgestalt i motståndet mot Ian Smiths vita minoritetsregering. I det första demokratiska valet 1980 valdes Robert Mugabe till premiärminister i det som nu hette Zimbabwe.

Massakrer på motståndare

Mugabes försoningspolitk och satsningar på sektorer som hälsa, utbildning och småjordbrukare var både ekonomiskt framgångsrik och gjorde honom till ett internationellt erkänt namn.

Men redan 1983 visade Robert Mugabe att han var beredd att ta till våld för att behålla makten. Då inleddes en serie massakrer på politiska motståndare från ndebelebefolkningen. Uppemot 20 000 människor dödades.

1987 enades de tidigare antagonisterna i partiet Zanu-PF, och Mugabe blev landets president året därpå. Under 1990-talet sviktade Zimbabwes ekonomi och korruptionen ökade. Storbritannien avbröt sitt finansiella stöd i den markreform som syftade till att öka det svarta ägandet i landet. Detta efter att stora arealer mark kom i händerna på mäktiga personer inom Zanu-PF.

Zimbabwes inblandning i andra Kongo-kriget i slutet av 90-talet slog hårt mot en redan svag ekonomi och Mugabe började ta till alltmer drastiska metoder. En våldsam kampanj inleddes där vita lantbrukares gårdar övertogs. Bilder på brinnande gårdar och misshandlade lantbrukare kablades ut över världen och landet föll ner i en spriral av hyperinflation och ekonomisk kris.

Valfusk och repression

Robert Mugabe anklagas för omfattande valfusk och repression mot oppositionella röster i Zimbawbe under de sista tio åren av sitt ledarskap. Det land som en gång kallades Afrikas brödkorg drev han ner i fattigdom, med resultatet att miljoner unga lämnade landet. Samtidigt levde partitopparna i lyx, inte minst Mugabes fru som fortfarande går under namnet ”Gucci Grace”.

När Robert Mugabe 2017 sparkade sin vicepresident Emmerson Mnangagwa, enligt somliga för att bereda väg för sin hustru på presidentposten, skulle det visa sig att den sluge Robert Mugabe gjort en felkalkylering. Mnangagwa var en för tung spelare för Robert Mugabe och det slutade med att Mugabe tvingades bort från sin post under folkligt jubel i Zimbabwe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.