Robert Mugabe Foto: TT

Robert Mugabe i husarrest enligt Zuma

Uppdaterad
Publicerad

Zimbabwes 93-årige president Robert Mugabe är gripen av militären.

-Det är en spöklik stämning här, säger SVT:s utrikeskorrespondent Johan Ripås som befinner sig i huvudstaden Harare.

Enligt BBC har den sydafrikanske presidenten Jacob Zuma talat med Mugabe som sagt att han är i husarrest och befinner sig väl. 

Man uppger att det har skett ett icke-våldsamt maktövertagande och att den tidigare sparkade vicepresidenten Emmerson Mnangagwa tillfälligt tar över ordförandeskapet i partiet.

”Det är vicepresidenten som ligger bakom. Han har kontrollen över militären och är en brilliant organisatör,” säger Eddie Cross, en parlamentsledamot för oppositionspartiet Movement for Democratic Change, enligt BBC.

Johan Ripås är SVT:s utrikeskorrespondent och befinner sig på plats i Zimbabwes huvudstad Harare.

-Det är ingen tvekan om att militären har tagit över makten. De står utplacerade vid alla viktiga byggnader med pansarvagnar och automatvapen, säger han.

”Maktkamp mellan unga och gamla”

– Det pågår en maktkamp inom ZANU-PF just nu mellan de unga inom partiet och de gamla. Det finns många bra personer i Zimbabwe men man har inte klarat att organisera en opposition mot Mugabe. Partiet är splittrat och det beror på att Mugabe vill ha sin fru som efterträdare. Situationen är mycket oroande, säger Carin Jämtin, SIDA:s generaldirektör till SVT Nyheter.

Inte en kupp enligt militären

Befälhavare för Zimbabwes militär uppgav tidigt på onsdagen att landet inte genomgår en kupp, rapporterar flera medier.

Även om Zimbabwes militär menar att det inte är en kupp så har de gjort ett maktövertagande menar SVT:s Johan Ripås.

-Militären har satt ner foten och gått in väldigt kraftfullt , de har genomfört ett effektivt maktövertagande, säger han.

I stället uppges militären rikta in sig på kriminella runt Mugabe. Så fort uppdraget är utfört ska allt återgå till det normala.

Explosioner

Minst tre explosioner har hörts i staden under natten och skottlossning har hörts nära presidentens privata residens, enligt vittnen.

– Från husets håll hörde vi 30 eller 40 skott som avlossades under tre eller fyra minuter strax efter klockan två på natten, säger en invånare som bor nära Mugabes herrgård i förorten Borrowdale, till AFP.

Inga våldsamheter ska dock pågå under onsdagsförmiddagen.

-Det är en spöklik stämning här, det är inte mycket folk ute på gatorna, säger Johan Ripås som befinner sig i Harare.

Armechef ställde krav

Landets arméchef Constantino Chiwenga har tidigare krävdt ett omedelbart stopp för ”utrensningar” inom regeringspartiet ZANU-PF av tidigare medlemmar i 1970-talets självständighetsrörelse. Chiwenga förklarade också att militären inte kommer att ”tveka att gå in” för att försvara revolutionen.

Soldater har tagit över landets statliga tv ZBC:s huvudkontor och några reportrar har misshandlats, uppger två ur personalen och en människorättsföreträdare, rapporterar Reuters.

Soldater ska ha sagt till personalen att ”inte oroa sig” eftersom soldaterna bara är där som skydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.