Israeliska expertis ska nu undersöka platsen i södra Negev där den syrisk-avfyrade missilen slog ned, inte långt från en atomanläggning. Foto: Ahmad Gharabli, AFP/TT

Robot från Syrien slog ned i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Israelisk militär uppger att en syrisk luftvärnsrobot slagit ned och exploderat i södra Israel, utan att orsaka skada. Som svar har mål i Syrien attackerats.

Enligt israelisk arméradio avfyrades roboten av typen SA-5 mot ett israeliskt flygplan, men missade sitt mål och flög in över Israel.

Den uppges ha slagit ner ett antal mil utanför staden Dimona, där Israel har en topphemlig kärnteknisk anläggning. Israeliska medier har rapporterat om att luftvärnsförsvaret kring anläggningen har förstärkts under de senaste veckorna då man befarat en förestående attack från Iranstödda styrkor i något land i regionen.

Ökad spänning

Spänningarna mellan ärkefienderna Iran och Israel har förstärkts efter sabotaget häromveckan mot den iranska kärnenergianläggningen Natanz, ett sabotage som tillskrivits Israel.

Som svar på den syriska luftvärnsroboten har Israel attackerat robotbatterier i Syrien, uppger Israels militär.

Statliga syriska nyhetsbyrån Sana uppger att luftförsvaret genskjutit och slagit ut de flesta av vad som beskrivs som raketer, som riktats mot mål i närheten av Damaskus. Fyra soldater skadades i attacken som också orsakade viss materiell skada, enligt Sana.

En källa uppger för Reuters att attacken riktades mot mål i orten Dumair, omkring fyra mil nordöst om Damaskus, där Iranstödd milis finns och där Israel ska ha slagit till vid flera tidigare attacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.