Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robotattacken mot shoppingcentret ledde till en kraftig brand. Foto: Ukrainian State Emergency Service/AP/TT

Robotangrepp mot köpcentrum i Krementjuk

Uppdaterad
Publicerad

Ryska robotar har träffat ett köpcentrum i den ukrainska staden Krementjuk på måndagen. 21 personer dödades och ett 60-tal skadades, rapporterar Reuters.

”Det är meningslöst att hoppas på anständighet och mänsklighet från Ryssland”, skriver president Volodymyr Zelenskyj på Telegram.

Enligt president Zelenskyj ska över 1 000 civila befunnit sig inne på köpcentret vid tidpunkten för attacken.

”Köpcentret brinner, räddningsarbetare bekämpar branden, antalet offer är omöjligt att föreställa sig”, skrev presidenten på Telegram tidigare under måndagseftermiddagen.

Presidenten betonade samtidigt att köpcentret inte utgjorde något hot mot den ryska armén och att platsen inte har något strategiskt värde för Ryssland.

Enligt Ukrainas försvarsdepartement var tidpunkten för angreppet vald för att sammanfalla med den tid på dagen på flest människor besöker köpcentret och robotarna ska ha avfyrats från bombplan som skickats från Kursk-regionen i västra Ryssland, uppger det ukrainska luftvapnet, rapporterar TT.

”Brott mot mänskligheten”

Enligt Reuters har 21 personer dödats och ett 60-tal skadats i samband med attacken. Samtidigt påpekar Poltava-regionens guvernör Dmytro Lunin att räddningsarbetare med största sannolikhet kommer att påträffa fler avlidna under de kommande dagarna.

Lunin kallar attacken mot köpcentret för ett ”krigsbrott”, ett ”brott mot mänskligheten” och en ”cynisk terrorattack mot civilbefolkningen”.

Även FN uttrycker oro över de intensifierade striderna i Ukraina. Stephane Dujarric, talesperson för FN, beskriver måndagens attack som ”bedrövlig”.

– Det är minst sagt bedrövligt. All form av civil infrastruktur, som inkluderar köpcentrum, och civila bör aldrig bli måltavla, säger han, rapporterar Reuters.

Staden Krementjuk ligger i centrala Ukraina och har i vanliga fall omkring 220 000 invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.