Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya attacker mot ett bostadsområde i staden Cherson har dödat minst fem personer. Se mer i klippet. Foto: AP

Robotattacker lämnar Cherson i förödelse

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland genomförde under fredagen ännu en robotattack mot staden Cherson. Det är andra dagen i rad som staden attackeras, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Sedan ukrainska styrkor för två veckor sedan befriade den ukrainska staden Cherson i södra Ukraina har Ryssland trappat upp dess beskjutning mot den.

Under fredagen dog 15 civila och 35 skadades i robotattacker, uppger Halyna Lugova, representant för de lokala myndigheterna.

Kriget i Ukraina

”I dag har 15 invånare i staden Cherson dödats och 35 skadats, inklusive ett barn, på grund av fiendens beskjutning”, meddelar hon på sociala medier, enligt nyhetsbyrån AFP.

Besköts 49 gånger

Det är andra dagen i rad som staden utsätts för beskjutning.

På torsdagen skrev regionens guvernör, Jaroslav Janusevytj, på meddelandeappen Telegram att staden under ett dygn besköts totalt 49 gånger och att robotar bland annat slog ned i ett bostadsområde.

Det finns rapporter om civila dödsoffer, men hur många är oklart. Jaroslav Janusevytj uppger att tio personer har dött och 54 skadats medan AP rapporterar minst fem dödsoffer.

Sjukhuspatienter evakueras

Efter Rysslands upptrappning evakueras nu sjukhuspatienter från staden, enligt Janusevytj. Samtidigt uppmanar myndigheterna boende att evakuera på grund av att en ”hård vinter” hotar, rapporterar CNN.

Se förödelsen i Cherson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet