Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets kapplöpning med obemannade månlandningar har börjat. Foto: Gregg Newton

Robotlandare på väg till månen – har fått problem

Uppdaterad
Publicerad

En robotlandare har skjutits upp i rymden för att landa på månen. Om den lyckas är det den första amerikanska månlandningen på över 50 år. Den ska försöka samla in data om månens yta, men den har också med sig mänskliga kvarlevor.

Peregrine-landaren, som är byggd av företaget Astrobotic Technology, är på väg mot månen från Florida. Den startar på en ny Vulcan-raket som konstruerats av United Launch Allience (ULA), ett samarbete mellan företagen Boeing och Lockheed Martin.

– Allt ser helt perfekt ut, sade Eric Monda vid ULA från företagets kontrollrum efter att Vulcan hade lyft, enligt Reuters.

Stött på problem

Flera medier rapporterar under måndagseftermiddagen att projektet drabbats av en ”avvikelse”, som innebär att farkosten inte kan rikta sina solpaneler mot solen för att få energi till sin resa.

Planen är att landa på månen den 23 februari. Om allt går som det ska blir det den första månlandningen någonsin av ett privat företag.

Mänskliga kvarlevor och DNA-prover

Peregrine transporterar också mänskliga kvarlevor på uppdrag av två kommersiella rymdbegravningsföretag. Ett av företagen erbjuder sig, enligt CNN, att transportera aska till månen för priser som börjar på över 13 000 dollar.

Ombord på Vulcan-raketen, som packats separat från Peregrine-landaren, finns också 265 kapslar med mänskliga kvarlevor samt DNA-prover från de tidigare amerikanska presidenterna John F. Kennedy, George Washington och Dwight Eisenhower. Den lasten är på väg ut i rymden där ska kretsa kring solen – för alltid, enligt CNN.

Enligt CNN kommer kvarlevorna bland annat från skaparen och flera skådespelare från tv-serien Star Trek, samt en astronaut.

Endast fyra länder har lyckats

Detta är den första resan till månens yta inom ramen för NASA:s månprogram Artemis. Programmet involverar olika länder och förlitar sig i hög grad på privata företag som exempelvis Elon Musks SpaceX.

Indien blev förra året det fjärde landet att genomföra en mjuk månlandning efter att Ryssland misslyckats med ett försök samma månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.