Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med rockartisten till fronten i Ukraina – ”När dina barn är under hot måste du göra något” Foto: SVT/Krig och rock

Rockstjärnan blev soldat – pendlar mellan scenen och fronten

Publicerad

Han är en av Ukrainas största rockstjärnor. Vid invasionen av Ukraina för två år sedan anmälde sig Andrij Chlyvnjuk till försvaret och blev drönarpilot. Men även under turnéerna drar han in pengar till försvaret.

– När ens barns säkerhet hotas då måste man göra något, säger Andrij Chlyvnjuk i SVT:s dokumentär Krig och rock.

Andrij Chlyvnjuk är sedan flera år tillbaka sångare i det ukrainska bandet Boombox. Nu kämpar han mot kriget på två fronter – dels med sin musik och dels som drönarpilot.

Innan 2014 hade bandet en stor publik även i Ryssland, tills bandet organiserade en konsert vid namn Concert of the stolen land på gränsen till det ockuperade Krim. Aktionen var en ickevåldsam protest mot ockupationen av Krim.

Kriget i Ukraina

– Jag trodde att min före detta publik skulle tro på mina ord om fred och protest mot krig. Jag var naiv. De var rädda, mer rädda för fängelse än för vår död, säger Andrij Chlyvnjuk.

Drar in pengar till försvaret

Nu delar han sin tid mellan fronten och scener runt om i världen. Bandets konserter drar in pengar till arbetet i försvaret. För Andrij Chlyvnjuk ger de också ett avbrott i arbetet vid fronten.

– Jag tror jag behöver turnéerna otroligt mycket. Främst som ett sätt att återhämta mig mentalt.

2022 blev Andrij Chlyvnjuk viral när han iklädd uniform sjöng en ukrainsk folksång på ett torg i Kiev. Pink Floyd fick tillåtelse att använda hans sång i välgörenhetssingel ”Hey Hey Rise Up”, som drog in nästan sex miljoner till Ukraina.

Se Krig och rock i SVT Play eller i SVT 2 söndag den 2 mars klockan 17.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet