Vid flera minnesmärken påminns om massmorden och övergreppen under de Röda khmerernas styre i Kambodja. Foto: Reuters/Damir Sagolj

Röda khmerledare dömda för folkmord

Publicerad

Två av ledarna för de röda khmererna i Kambodja har nu dömts för folkmord utförda på 1970-talet. De båda männen dömdes dock redan 2014 till livstids fängelse för brott mot mänskligheten. De anhöriga som samlats till rättegången fick höra många fasansfulla detaljer om hur förhörsmetoderna gick till under skräckväldet i Kambodja.

Rättegångar mot ledare för Röda khmererna har pågått i över 20 år under FN:s ledning. Det är första gången man avkunnar domar för folkmord. Det är två åldriga män som redan avtjänar straff som nu får nya domar.

De två dömda är 87-årige Khieu Samphan, landets formelle statschef under de röda khmerernas styre, samt 92-årige Nuon Chea, känd som den kambodjanske diktatorn Pol Pots närmsta man.

Packad rättssal

Rättssalen var fylld med anhöriga till de många offren för massavrättningar och tortyr i förhörsrummen i det okända säkerhetsfängelset S-21.

De metoder som användes var misshandel med käppar, stenar, elkablar, piskor och elchocker. Förhörsledarna drog ut naglar på offren och även kvävning utfördes.

Många döda civila

Domstolen ansåg att Khieu Samphan ”uppmuntrade och legitimerade” den kriminella politik som ledde fram till den stora antalet döda civila, även på grund av villkoren i de arbetsläger som inrättats av regimen.

Mellan 1,7 miljoner och 2 miljoner människor miste livet under åren 1975–1979, mördade eller märkta av svält och svåra umbäranden. Regimen dödade också alla som ansågs vara fiender: intellektuella och minoriteter samt tidigare ledare och deras familjer.

Folkmord mot minoriteter

Domstolen anser att folkmordsbrott begicks mot etniska vietnameser och det muslimska chamfolket.

– Utslaget är en motsvarighet till Nürnbergdomarna och är därför av stor betydelse för Kambodja, säger FN:s expert David Scaeffer och syftar på rättegången mot höga nazister efter andra världskriget.

Domstolen kritiseras

Den speciella domstolen bildades i samarbete mellan FN och Kambodjas regering och har i uppdrag att ställa de röda khmerernas ledare inför rätta för de brott som begicks i dåvarande Demokratiska Kampuchea. Men rättsprocesserna har också fått kritik, enligt The Guardian.

Trots många års arbete har få av de ansvariga blivit fällda. Den högste ledaren Pol Pot dog 1998, utan att ha hunnit dömas för brott.Domstolen har också anklagats för korruption och för att ha gett efter för politiska påtryckningar av landets nya makthavare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.