Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gabriel Karlsson, svenska Röda Korsets representant i Syrien, om situationen i Syrien efter måndagens jordbävningar. Foto: Khalil Hamra/AP

Röda korset: ”Minusgrader och människor har ingenstans att ta vägen”

Uppdaterad
Publicerad

Åratal av väpnadkonflikt, en sträng vinter och sanktioner som drivit in miljonermänniskor i fattigdom. För det krigshärjade Syrien är jordskalvetett brutalt slag, säger Röda Korsets svenske representant iDamaskus.

– Jag saknar ord för vad den här befolkningen får stå utmed.

Syrien är sargat. Inbördeskriget som inleddes i samband med den arabiska våren 2011 har kostat hundratusentals människor livet, tvingat miljoner på flykt och lagt både ekonomi och infrastruktur i ruiner.

I och med jordskalvet är ännu en katastrof ett faktum.

– Hur ska jag ens beskriva det... Herregud. Jag saknar ord för vad den här befolkningen får stå ut med, säger Gabriel Karlsson, svenska Röda Korsets representant i Syrien.

Kritiska tre dygn

Nu för hans medarbetare en kamp mot klockan. Familjer har splittrats, skadade måste till sjukhus och de vars hem totalförstörts måste få någonstans att bo innan mörkret och temperaturen faller. Framför allt måste de som fastnat i rasmassorna grävas fram.

– De närmaste 72 timmarna är kritiska, säger Karlsson.

Svårt att hitta skydd

Efter en ovanligt mild vinter har kylan de senaste dagarna dessutom lamslagit delar av norra Syrien. Kalla temperaturer samt regn- och snöfall gör överlevarna extra utsatta.

– Vi letar efter skolor och andra byggnader som kan fungera som skydd. Men efter över tio år av väpnad konflikt finns det ingen riktig infrastruktur att tala om – inte vad gäller sjukhus heller, säger Gabriel Karlsson.

Hör Gabriel Karlsson berätta om situationen i Syrien i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.