Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i möte med kommunistiska Arbetarpartiets Centralkommitté. Foto distribuerat av statliga nyhetsbyrån KCNA. Foto: KCNA 5 september 2020

Röda Korset: Nordkorea öppnar för covid-19-bistånd

Publicerad

Nordkorea har förnekat att coronaviruset finns i landet. Men nu gör diktatorn Kim Jong-Un ett undantag och tar emot viss hjälp i kampen mot covid-19.

– Nu nekar man inte längre. Man är intresserade av att få stöd till att jobba med covid-fall, säger Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström.

I mitten av augusti lämnade den svenska personalen ambassaden i huvudstaden Pyongyang. Utrikesdepartementet hänvisade till att covid-19 brutit ut och att utlänningar hade begränsade möjligheter att röra sig.

Sverige följer samma linje som Tyskland, Storbritannien och Frankrike, enligt tidigare uppgifter. Även vissa biståndsorganisationer har tagit hem personal.

Nordkorea har hela tiden förnekat att covid-19 drabbat landet, enligt Svenska Röda korset. Nu har man ändrat sig och tar emot visst bistånd.

– De tar emot sådant som rör covid, säger Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström.

Hon betonar dock att ingen personal kan resa in i landet.

– Det är stängt, men inte helt riktigt stängt. Det som landet prioriterar är covid-19. Så den hjälpen kommer in, säger Wahlström.

Svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström har lång erfarenhet av Nordkorea. Foto: TT arkivbild

Skyfall och tyfoner

Sedan flera västambassader tog hem sin personal har naturkatastrofer drabbat landet och Nordkorea har nekat till att ta emot humanitärt bistånd, trots att 40 procent av befolkningen tros vara undernärd i normala tider, berättar Wahlström. 

– Varje sådan här katastrof gör att de får ännu mindre mat, vilket leder till att de får hälsoproblem.

Hon fortsätter:

– De här enorma skyfallen och tyfonerna gör att folks skördar förstörs och man förlorar egendomen. Förhoppningsvis förlorar man inte liv.

Nordkoreansk arbetsstyrka med 12 000 personer i Pyongyang som deltar i räddningsinsats efter tyfonen Maysak. Foto: Kim Won Jin, AFP 8 september 2020

Tre anställda 

Internationella Röda korset är en av få biståndsorganisationer som fortfarande har personal i Pyongyang. De har tre anställda där – ingen är svensk. Den siste svensken åkte hem i början av 2020. Även FN har kvar personal.

– Det blir allt svårare för dem att jobba och röra sig. Man får röra på sig i Pyongyang, säger Wahlström.

Det resulterar i färre ögon och öron som kan rapportera om det som sker i den slutna diktaturen, där det fortfarande är svårt att få in humanitärt bistånd som gäller annat än covid-19.

– Det är svårt att få in varor i landet. Men när det gäller covid-19-material som personlig skyddsutrustning och vissa mediciner så tar de emot det.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Centralkommitténs verkställande råd gör fältbesök i område som drabbats av naturkatastrof. Foto: KCNA 7 september 2020

Nordkoreas Röda Kors

Ytterst är det Nordkorea som styr de insatser som kan genomföras. 

– Vi samarbetar med Röda Korset i Nordkorea. Det är de som ansvarar för Röda Kors-insatserna, säger Margareta Wahlström.

Fakta Nordkorea

  • Auktoritäre ledare Kim Jong-Un utövar en mycket stor kontroll över landet.
  • Kommunistiska Arbetarpartiet dominerar statsapparaten och militären har en viktig roll.
  • En personkult har byggts upp kring honom, fadern Kim Jong-Il samt farfadern och landets första ledare Kim Il-Sung.
  • 1997 infördes ny tideräkning. Den utgick från Kim Il-Sungs födelseår 1912.
  • Kim Jong-Un har de tyngsta posterna inom staten och partiet.
  • Han är överbefälhavare och ordförande i partiets centrala militärkommission.
  • Nordkorea har utvecklat kärnvapen och lämnat FN:s icke-spridningsavtal NPT

Källa: UI, FN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.