Vin är inte så hälsosamt som tidigare uppgetts i studier, visar nu studie. Foto: TT

Rödvin inte så nyttigt som du tror

Uppdaterad
Publicerad

Nej, rödvin är ingen garanti för ett långt och hälsosamt liv. Amerikanska forskare har slagit hål på myten om effekterna av resveratrol, en av de antioxidanter som finns i rödvin.

Studien, som publiceras i tidskriften Jama, visar att resveratrol inte har någon märkbar inverkan på inflammationer, hjärt-kärl-problem, cancer eller livslängd.

Försök på djur har tidigare påvisat att ämnet, som också finns i vissa asiatiska rötter, liksom i jordnötter och bär, har hälsofrämjande effekter. Även om det inte kunnat påvisas i försök på människor så har rönen lett till att tillskott med resveratrol säljs för 30 miljoner dollar om året i enbart USA.

Inga samband – efter nio år

I studien har forskare vid Johns Hopkins-universitetet mätt nivåerna av resveratrol i urinen hos närmare 800 personer i två små byar i Toscana i Italien.

Personerna var 65 år eller äldre när studien inleddes 1998. Efter nio år kunde forskarna inte hitta några samband mellan nivåerna av antioxidanten och olika sjukdomstillstånd.

”Om det finns någon fördel med rött vin verkar det inte vara kopplat till resveratrol specifikt”, säger Blase Carabello, kardiolog vid sjukhuset Mount Sinai Beth Israel, i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer