Hassan Rohani. Foto: Scanpix

Rohani ny president i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Reformisternas kandidat Hassan Rohani fick över 50 procent i presidentvalet. Därmed behövs inte en andra valomgång.

Rohani utropades till segrare av Irans inrikesminister Mustafa Muhammed-Najjar. Tillkännagivandet gjordes i direktsändning i tv, uppger nyhetsbyrån Reuters. Röstandelen angavs till 50,68 procent.

Hassan Rohani hade under hela röstsammanräkningen ett stöd på omkring 50 procent av rösterna. Därefter följde den hårdeföre borgmästaren i Teheran, Muhammad Baqer Qalibaf, men han låg hela tiden på 15-16 procent. Qalibaf har erkänt sig besegrad.

Presidentval i Iran 2013

Resterande kandidater, även de mer konservativa än Rohani, har varit än mer distanserade.

Rohani seger var överraskande klar. Då han fick mer än hälften av rösterna behövdes inte en andra valomgång.

Enligt inrikesministern var valdeltagandet 72,7 procent. Drygt 36 miljoner av de 50,5 miljoner röstberättigade tog sig till valurnorna.

”En sensation”

Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet kallar valutgången för en sensation – bara för en vecka sedan betraktades Rohani som en outsider. Jönsson tror att den nya presidenten kan påverka Irans relation med omvärlden, även om hans inflytande över exempelvis kärnenergifrågan är högst begränsad.

Hur Rohani lyckas få ordning på statsfinanserna får betydelse, tror Jönsson, och om han lyckas hålla sig väl med högste ledaren Ali Khamenei.

-Inom systemet kan man vara ganska långtgående reformvänlig med stöd i den förhållandevis upplysta och liberala grundlagen. Vill man göra reformer inom systemet bör det gå, säger Jönsson till TT.

Rohani seglade alltså först i veckan upp som en favorit bland moderata och reformister i Iran. Avgörande var att de båda ex-presidenterna Akbar Hashemi Rafsanjani och Mohammad Khatami gav sitt stöd till den före detta kärnenergiförhandlaren och prästen Rohani.

I valrörelsen har han lovat att stärka hemlandets relationer med omvärlden.

”En röst på den islamiska republiken”

Irans högste ledare Ali Khamenei har sagt att vad resultatet än blir så ser han presidentvalet som en förtroendeomröstning för landet.

”En röst på någon av dessa kandidater är en röst på den islamska republiken och en röst som visar på förtroende för systemet”, skrev Ali Khamenei via mikrobloggen Twitter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Iran 2013

Mer i ämnet