Efter nästan 40 års rivalitet, utesluter inte Irans president Hassan Rohani möjligheten till att uppnå fred med USA. Foto: AFP/TT

Rohani: Krig med Iran blir ”alla krigs moder”

Uppdaterad
Publicerad

Varningar och hårda ordalag mot USA i Irans president Hassan Rohani tv-sända tal. Samtidigt har Trumpadministrationen utfärdat en strategi för att pressa Irans ekonomi till det yttersta, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Trumpadministrationen hymlar inte med sina ambitioner – att strypa åt och pressa Irans ekonomi på hårdast tänkbara sätt. Strategin är bland annat de nya, tuffare sanktionerna. Men under helgen kom också uppgifter om att USA lanserat en kampanj som bland annat svartmålar iranska ledare, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Kampanjen ska bland annat innehålla material med både överdrifter och motsägelser, enligt de myndighetskällor Reuters pratat med. Uppgifter, som dock står okommenterade i dagsläget av såväl Vita huset som USA:s utrikesdepartement.

”Lek inte med lejonets svans”

I maj i år drog USA sig ur kärnvapenavtalet från 2015. De kraftiga sanktionerna syftar till att hindra Iran från all utveckling av kärnvapen och pressa landet från att stötta militanta grupper. Och sanktionerna kan också slå mot andra länder som riskerar höga böter om de gör affärer med Iran.

I ett tv-sänt tal under söndagen vände sig Irans president Hassan Rohani direkt till Donald Trump. 

– Först förklarar du krig, och sedan pratar du om att vilja stötta det iranska folket. Du kan inte uppvigla det iranska folket mot dess egen säkerhet och dess egna intressen, säger han i talet.

Och fortsätter med persiskans motsvarighet till uttrycket ”leka med elden”.

– Lek inte med lejonets svans. Du kommer att ångra det för alltid, säger Rohani.

”Alla krigs moder”

Efter nästan 40 års rivalitet, utesluter dock inte Rohani fred med USA, skriver Reuters.

– Fred med Iran är all freds moder, och krig med Iran skulle bli alla krigs moder, säger Hassan Rohani. 

Iran har stämt USA i Internationella domstolen i Haag (ICJ) och begär att USA tillsvidare ska upphäva sanktionerna. Iran menar att de bryter mot ett bilateralt avtal som de två länderna ingick 1955.

När Donald Trump träffade Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors diskuterades bland annat Iranfrågan. Trump sade då att han hoppas att Iran vid något tillfälle kommer ringa.

– Då kanske vi kan uppnå en ny överenskommelse, eller inte, sa Donald Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer