Närmare 125.000 ur minoritetsgruppen har den senaste tiden flytt till grannlandet Bangladesh, vilket lett till en stor humanitär kris. Foto: Arkivfoto: TT

Rohingya stoppas med landminor

Uppdaterad
Publicerad

Landminor uppges ha lagts ut på gränsen mellan Bangladesh och Burma, troligtvis i syfte att hindra rohingyas som flytt undan våldet i Burma att återvända.

Burma har lagt ut landminor vid delar av gränsen till Bangladesh de senaste tre dagarna, enligt två regeringskällor i Dhaka. Syftet tros vara att förhindra att människor från den muslimska folkgruppen rohingya, som flytt undan våldet i landet, ska återvända.

Närmare 125.000 ur minoritetsgruppen har den senaste tiden flytt till grannlandet Bangladesh, vilket lett till en stor humanitär kris.

Rohingya i Myanmar

LÄS MER: Hundratals döda i strider i Burma

Den stora flyktingströmmen kommer efter en ny våldsvåg sedan gerillagrupper attackerade polisposteringar och militärbaser i Burma i augusti. Sedan dess har minst 400 människor dödats i en militäroffensiv.

Bangladesh kommer formellt att lämna in en protest mot att grannlandet placerat ut landminor så nära gränsen, säger källorna som vill vara anonyma.

LÄS MER: Krokig väg mot demokrati i Burma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rohingya i Myanmar

Mer i ämnet