Röken från de omfattande bränderna i Australien har inte bara påverkat Nya Zeeland – utan även bland annat Chile i Sydamerika. Sakta men säkert åker brandröken jorden runt. Foto: Nasa/AP/TT

Brandröken från Australien påverkar solnedgången i Sydamerika

Publicerad

Den tjocka röken plågar det brandhärjade Australien. Och som om inte det vore nog – den kommer att återvända till landet efter att ha tagit ett varv runt jordklotet, enligt Nasa.

Massiva bränder har härjat i Australien i månader och röken har drivit ut över Stilla havet. Den 8 januari hade den redan färdats ett halvt varv runt jorden, enligt satellitbilder från Nasa.

”Röken väntas färdas minst ett helt varv runt jordklotet” enligt den amerikanska rymdstyrelsen.

I Nya Zeeland har luftkvalitén påverkats och snön på bergen blivit mörkare. Och dis och färgstarka soluppgångar och solnedgångar har kunnat ses i delar av sydamerikanska länder som Chile och Argentina.

Hettan i kombination med torkan har lett till bildandet av ovanligt många brandgenererade åskoväder, enligt Nasa. De har gett röken en skjuts upp över 16 kilometer i stratosfären.

”Väl i stratosfären kan röken färdas tusentals mil från källan och påverka de atmosfäriska förhållandena globalt” skriver Nasa.

Tidigt på tisdagen var luftkvalitén i den australiska storstaden Melbourne sämst i världen. I delar av staden kunde man bara se 900 meter framför sig, rapporterar The Sydney Morning Herald.

Brandsäsongen är en av de värsta som Australien har upplevt. Sedan september har minst 27 människor dött i samband med bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.