Med sin karaktäristiska dansstil intog Mick Jagger scenen i Havanna. Foto: TT

Rolling Stones på scen i Havanna

Uppdaterad
Publicerad

Konserten var gratis och lockade hundratusentals åskådare till den historiska konserten med bandet Rolling Stones som en gång i tiden var bannlyst från att spelas på kubansk radio.

Rocklegenderna Jagger, Richards, Wood och Watts intog på fredagkvällen scenen i Kubas huvudstad Havanna.

– Hallå Havanna! God kväll, mitt kubanska folk, skrek sångaren Mick Jagger på spanska i introt till bandets klassiska ”Jumpin' Jack Flash”.

Flera dygn i förväg hade, främst turister, tältat utanför konsertområdet för att försäkra sig om en plats.

– Efter idag kan jag dö, säger nattvakten Joaquin Ortiz.

Gömde skivorna

62-åringen har varit ett stort rockfan sedan han var tonåring på sextiotalet, när Kubas kommunitiska styre rynkade på näsan åt amerikanska och brittiska rockband.

Ortiz var tvungen att gömma sina Beatles och Stonesskivor i konvolut som föreställde mer lämplliga revolutionära musikgrupper från Kuba.

– Det här är som min sista önskan, att få se Rolling Stones, säger Joaquin Ortiz.

Obama på Kuba

The Rolling Stones är det mest kända rockbandet som spelat på Kuba sedan 1959. Tidigare har dock andra band stått på scenen i landet, bland annat Manic Street Preachers 2001 och amerikanska Audioslave 2005.

 Tidigare i veckan var USA:s president Barack Obama på statsbesök i landet, i ett steg att normalisera förhållandet mellan Kuba och USA. Fredagens konsert är ytterligare ett tecken på att Kuba håller på att förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.