• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Mitt Romney, republikanernas kandidat i presidentvalet i USA Foto: Scanpix

Romney till Europa – val av länder förvånar

Uppdaterad
Publicerad

”Ser ut som en semesterresa”.

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney kommer i veckan till Europa. Valet av länder som han tänker besöka får dock bedömare att lyfta på ögonbrynen.

Förutom Storbritannien, där han bland annat ska vara på plats vid OS-invigningen i London på fredag, reser Romney till Polen. Inget land inom den krisdrabbade eurozonen får besök av Romney.

Att Romney undviker att möta problemen ”öga mot öga” får den Obamavänliga nyhetssajten Business Insider att tala om en ”semesterresa” och påpekar att den ekonomiska krisen i Europa redan påverkat USA:s ekonomi.

Business Insider skriver att Romney lyckas hålla sig undan problemen som bidragit till den svaga ökningen av nya jobb i USA och ett fall sedan i maj på 3,72 procent i aktievärdet på industribörsen Dow Jones.

Klokt med tyskt möte

Flera bedömare tycker att det skulle ha varit klokt av Romney att försöka pressa in ett möte med tyska politiker.

Enligt Desmond Lachman, forskare vid American Enterprise Institute, skulle Romney ha kunnat dra nytta av att sådant möte med tanke på att den ekonomiska krisen i Europa mycket väl skulle kunna kulminera samtidigt som det amerikanska presidentvalet i november.

-Presidentkandidater gör sådana här resor för att visa att de är i nivå med kraven på en president. Men den som inte vill tala om det viktigaste problemet tvingar fram frågan varför han överhuvudtaget är där, säger Jim Kessler på tankessmedjan Third Way till Business Insider.

Andra kommentatorer påpekar, något spydigt, att det ”verkar osannolikt” att Romney skulle kunna upprepa den succéartade resa Barack Obama gjorde i Europa inför presidentvalet 2008.

För exakt fyra år sedan, 24 juli 2008,  höll Obama ett tal i Tiergarten i Berlin och möttes av jubel värdigt en rockstjärna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA-valet 2012

Mer i ämnet