Demonstrationerna har spridit sig till bland annat Mexiko. Foto: TT

Rop på kvinnofrid efter flickmord

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kvinnor runtom Latinamerika demonstrerade på onsdagen mot kvinnovåld, efter att en argentinsk 16-åring våldtagits så brutalt att hon avlidit. Enligt en människorättsorganisation dödas en kvinna var 30:e timme i Argentina.

Ett sällsynt grymt mord på en 16-årig flicka i Argentina har lett till att kvinnor i hela Latinamerika gått ut på gatorna för att protestera mot det utbredda våldet.

16-åringen lämnades på ett sjukhus i kuststaden Mar del Plata i början av oktober, av två män som hävdade att flickan hade tagit en överdos. Men flickans kropp hade sådana märken av våld att sjukhuspersonalen fattade misstanke om att det inte enbart rörde sig om narkotika.

16-åringen avled kort efter att ha kommit till sjukhuset.

Fick troligen hjärtstillestånd

Enligt åklagaren Maria Isabel Sanchez hade hon drogats med marijuana och kokain och utsatts för ”omänsklig sexuell aggression” som ledde till att hon fick hjärtstillestånd.

– De tvättade hennes kropp för att få det att se ut som en överdos, säger Sanchez.

Tre män har nu gripits misstänkta för mord och våldtäkt. Det finns misstanke om att de ska ha kidnappat flickan utanför hennes skola.

Mordet på 16-åringen har lett till att kvinnor över hela Latinamerika gått ut på gatorna för att protestera mot kvinnovåld.

På onsdagen demonstrerade tusentals i bland annat Argentina, Guatemala och Mexiko.

Lagar tillämpas inte

I Argentina arrangerade organisationen Ni una menos (Inte en till) landets första generalstrejk med endast kvinnliga deltagare på onsdagen. Demonstranterna bar svart och protesterade mot våldet genom att inte arbeta i en timme.  

Lärare som inte kunde lämna arbetsplatsen protesterade genom att ge lektioner i sex- och samlevnad och genusfrågor.

Flera länder i Latinamerika har hårda lagar mot just kvinnovåld, men kritikerna menar att de sällan tillämpas.

Organisationen Ni una menos vill framförallt sätta fokus på den ekonomiska ojämlikheten mellan könen som de menar är anledningen till att många kvinnor stannar kvar i ohälsosamma förhållanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.