Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Slagsmål bryter ut i parlamentet – sedan försvinner presidenten. 20 år senare ser Bert Sundström tillbaka på sin rapportering från revolutionen. Foto: SVT

Rosor, slagsmål och en flyende president – så inleddes dragkampen om Georgien

Publicerad

Georgiens omtvistade ”agentlag” som mötts av massiva protester är inte det första exemplet på hur landets slits mellan ryska och västerländska intressen. Konfliktens rötter sträcker sig ända till Rosenrevolutionen 2003.

– Vi såg från parlamentets läktare hur presidenten fördes ut, berättar SVT:s utrikesreporter Bert Sundström som var på plats under uppbrottet från Sovjet.

”Bilden av en president som närmast i panik flyr från ett folk som avskyr honom kommer ingen georgier någonsin att glömma”.

Så lät det när SVT:s Bert Sundström rapporterade från den georgiska huvudstaden Tbilisis gator i november 2003. Parlamentet hade stormats, slagsmål hade brutit ut och den Rysslandsnära presidenten Eduard Sjevardnadze hade kastat in handduken.

Rosenrevolutionen, som den kommit att kallas, sågs vid tidpunkten som ett uppbrott mellan den forna sovjetstaten Georgien och Ryssland. Protestledaren Micheil Saakasjvili som senare skulle ta över presidentposten hade kampanjat mot korruption och för stärkta relationer med omvärlden.

– Det här var något som gav upphov till eufori. Georgierna kände att de hade lyckats, att de var nära väst och demokrati, säger Bert Sundström.

Decennielång dragkamp

Historien har dock visat att uppbrottet inte var så definitivt som många georgier trodde. De decennier som passerat sedan dess kan närmast beskrivas som en lång dragkamp där Georgien slitits mellan ryska och västerländska intressen.

Det senaste exemplet är den omtvistade ”agentlag” som nu klubbats av regeringspartiet Georgisk dröm. Draget ses som ett närmande till Ryssland och har väckt skarp kritik från EU. Likt under Rosenrevolutionen har tiotusentals georgier tagit till gatorna för att uttrycka sitt missnöje.

– Frågan är om det kan få regeringen att ge upp nu också, säger Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.