Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rösterna inifrån Gaza. Foto: AP/REUTERS

Röster inifrån Gaza: ”Finns ingen framtid här”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen i Gaza är akut och enligt UNRWA:s senaste rapport så finns det en allvarlig oro för att humanitära operationer i området är nära att kollapsa.

– Mina barn är döda. Jag kan inte hitta en madrass att sova på, säger Subhi Masoud, boende i Gaza.

Nära en miljon palestinier har flytt Rafah i södra Gaza, efter att Israel utökat sin militära operation i maj. Samtidigt har matleveranserna till staden pausats på grund av brist på mat och för stora säkerhetsrisker, enligt UNRWA.

FN: Humanitära lidandet är enormt

FN och andra organisationer varnar för att många är på svältgränsen och väldigt många barn är undernärda. Det humanitära lidandet i Gaza är enormt.

Krig mellan Israel och Hamas

Det var framförallt via Rafah, staden som gränsar till Egypten, som mat, vatten, mediciner och annat kom in i området. En del nödhjälp når fortfarande fram, men alldeles för lite enligt samtliga hjälporganisationer.

Den 17 maj kunde första hjälpsändningar tas in i Gaza via den flytande pir som USA byggt utanför kusten. Den amerikanska militären hoppas framöver kunna öka nödhjälpen via piren till 150 lastbilar om dagen, enligt AP. Däremot har USA och hjälporganisationer varnat för att den provisoriska hamnen inte kan ersätta markleveranser av mat, vatten och bränsle.

”Katastrofal situation”

Utvecklingen i Gaza är mer och mer katastrofal, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus den 21 maj, då de två sista delvis fungerande sjukhusen i norra Gaza riskerade att stänga.

Sjukhuset Al Awda har varit under belägring sedan 19 maj, och ingen har fått gå in i eller lämna sjukhuset. Samtidigt har intensiva strider nära sjukhuset Kamal Adwan äventyrat dess förmåga att ge vård.

Enligt tidigare uppgifter från FN ska cirka 75 procent av Gazas befolkning ha försatts på flykt sedan kriget började.

Enligt siffror från Hamasstyrda myndigheter har närmare 35 000 palestinier dödats. Siffrorna har dock inte kunnat verifieras av utomstående och oberoende organisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet