Rösträtt för all världens kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

När så småningom också Saudiarabien tillåter kvinnor att rösta finns inget land kvar i världen som diskriminerar kvinnor i val, visar en granskning av fredsorganet Interparlamentariska unionen.

-Vi har studerat saken, säger unionens ordförande Theo-Ben Gurirab, talman i Namibias nationalförsamling.

Men det finns ett land som varken tillåter kvinnor eller män att delta i politiken – det lilla oljerika sultanatet Brunei på Borneos nordvästkust, påpekar Gurirab.

Välkomnas av EU

Kvinnor i Saudiarabien får i framtiden rösta, kandidera i lokalval och sitta i det rådgivande Shura-rådet, tillkännagav kung Abdullah överraskande i söndags.

EU:s utrikespolitiska chef, Catherine Ashton som välkomnar de saudiska genombrottet för kvinnorna, uppmanade till fullständig jämlikhet ”mellan kvinnor och män i det politiska, sociala och ekonomiska livet” i Saudiarabien. Hon underströk betydelsen av att ”stödja kvinnors politiska delaktighet i hela världen”.

Rättighetsförkämpar har länge arbetat för kvinnors rösträtt i Saudiarabien, ett land som tillämpar en strikt form av sunniislam. Till exempel får kvinnor inte köra bil eller resa utan sällskap av en manlig förmyndare.

Amnesty välkomnar rösträtt

Även Human Rights Watch och Amnesty International välkomnar, med förbehåll, beskeden från Saudiarabien.

”Kung Abdullahs löfte att kvinnor äntligen ska tillåtas rösta är ett välkommet steg bort från den diskriminering och uteslutning som saudiskor så länge har genomlidit”, skriver Sarah Leah Whitson, Mellanösternansvarig vid Human Rights Watch.

Hon tillägger dock att ”Abdullah inte nämnde några åtgärder mot andra former av diskriminering mot kvinnor, som förmyndarsystemet som tillåter manlig kontroll över kvinnor samt förbudet mot kvinnliga bilförare”.

”Ingen stor prestation”

Philip Luther, en av Amnestys regionansvariga för Mellanöstern och Nordafrika, kallar nyheten ett ”välkommet, men begränsat, steg”.

”Saudiarabien rör sig i rätt riktning, men alldeles för sakta. När allt kommer omkring är det ingen stor prestation att vara ett av de sista länderna i världen som ger kvinnor rösträtt”, skriver Luther.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.