En IS-konvoj på väg genom öknen öster om Palmyra i december 2016. Terrorgruppens fästen finns numera främst i vidsträckta ökenområden i Irak och Syrien. Där tros även en del av de svenska IS-krigarna befinna sig. Foto: AP

Runt 100 svenska IS-krigare kvar i öknen

Publicerad

Cirka 100 svenskar som rest ner för att strida med IS tros fortfarande vara vid liv. Bland männen finns en vilja att stanna och slåss till slutet – eller ta sig vidare till nästa konfliktområde, enligt Säpo.

Mycket är oklart kring exakt var de svenska IS-krigarna befinner sig och hur de lever. Sedan IS territoriella drömmar krossades har flygangrepp och markstrider gjort att terrorgruppens fästen numera främst finns i vidsträckta ökenområden i Irak och Syrien.

Säkerhetspolisen (Säpo) hade räknat med att fler skulle återvända hem.

– Vi hade i vår beredskap att kalifatets fall och de territoriella förlusterna skulle innebära att människor kom tillbaka i större utsträckning. Vi ser inte riktigt det, säger Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker på Säpo.

Strida till slutet

De senaste två åren har endast ett fåtal återvänt. En orsak är att det blivit svårt rent fysiskt att ta sig ut. Säpo räknar fortfarande med att runt 100 svenska IS-anhängare finns kvar i konfliktzonen.

– Den information vi har handlar i första hand om kvinnor och barn som uttrycker en avsikt att man vill åka tillbaka. Inte så mycket när det gäller männen, de förefaller vilja stanna kvar och strida till slutet, eller ta sig till nästa konfliktområde. Det finns kanske också en syn på män att vara kvar och göra sin plikt i större utsträckning, säger Ahn-Za Hagström.

Uppgifter finns både om att svenska IS-krigare isolerat sig i utspridda fickor i öknen, och att de sitter som fångar i kurdiska läger.

– Det är den typen av information som vi har svårt att bekräfta. Vi har en del information om i vilka områden de befinner sig, men med det läget som är därnere är det är svårt att få tillförligtliga uppgifter och nästintill omöjligt att med säkerhet säga var de befinner sig, säger Ahn-Za Hagström.

Kvinnor och ett 20-tal barn

Även antalet är osäkert, framför allt när det gäller barn.

– Vi vet hur många som reste, men hur många som fötts därnere och hur många som överlevt, det är en helt annan sak.

Yassin Ekdahl, tidigare kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, har uppgifter om ett dussin kvinnor och ett 20-tal barn från Stockholmsområdet som ska vara kvar i konfliktzonen. En grupp ska befinna sig i gränslandet mellan Syrien och Irak, där de tvingas fly i takt med att snaran kring terrorgruppen dras åt.

– Det är frihet under hot. Man är villebråd om man förknippas med IS. Man gömmer sig och lever i rädsla, säger Yassin Ekdahl.

Fakta: IS-anhängare från Sverige

  • Omkring 300 personer har sedan 2012 rest ned till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst IS.
  • Cirka hälften av dem har återvänt.
  • Ett 50-tal tros ha dödats. Runt 100 personer finns kvar i konfliktområdet.
  • Resandet var som störst 2013 och 2014, därefter började resandeströmmen klinga av. 2016 reste ett tiotal personer.
  • Återvändandet började mattas av 2016. Förra året handlade det om ett tiotal personer.
  • Säpo har samtal med alla som återvänder. Finns det anledning att anta att brott har begåtts inleds en förundersökning.

Källa: Säpo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.