En total solförmörkelse på Färöarna 2015. Foto: TT

Rusning till total solförmörkelse i USA

Uppdaterad
Publicerad

Det är mer än ett halvår kvar men redan nu är många hotell och resor fullbokade. Två minuters total solförmörkelse lockar folk från hela världen till USA.

– Det kommer nog bli historiens mest välobserverade, säger astronomen Peter Linde.

Solförmörkelsen den 21 augusti går att beskåda över en lång landsträcka i USA, från Oregon i väst till South Carolina i öst. Som längst håller fenomenet på i två minuter och fyrtio sekunder, detta i St Louis.

– Solförmörkelsen går att se partiellt över hela bältet, men den är bara total på en plats i taget under timmarna som den håller på, berättar Peter Linde.

En solförmörkelse uppstår när månen hamnar i vägen för solen och hindrar solljuset från att nå jorden.

– Man säger att man hamnar i månskugga, förklarar Peter Linde.

Drömt sedan barnsben

En av alla som åker till USA för att se fenomenet är Anna Zavala i Stockholm. Hennes dröm sedan barnsben har varit att se en solförmörkelse.

– Drömmen kom nog när jag läste Tintin som barn, berättar hon.

Ännu är inte allt bokat till resan, men hon och pojkvännen planerar för fullt. Det blir två veckor i USA med både solförmörkelse och besök i Nashville.

– Hotellen är ju redan nu fullbokade så man får bo lite utanför, och hyra bil för att se solförmörkelsen.

Den 23:e solförmörkelsen

Erik Johansson från Malmö ska även han åka till USA för att se fenomenet.

– Det blir min 23:e solförmörkelse, berättar han.

Tidigare har han sett solförmörkelser i bland annat Mexiko, Kenya och på Svalbard. Han beskriver det som ett beroende. Har man sett en vill man se flera.

– Det är fantastiskt, naturen blir helt tyst när den tror att det är natt, allting bara tystnar, säger Erik Johansson.

Tydlig ökning

Karin Ahlstedt på Ticket ser en tydlig resetrend. Hon säger att intresset för solförmörkelsen är stort och att resorna till USA är mycket populära i augusti.

– Det är ju svårt att veta hur många som åker dit för vad, dock ser vi en tydlig ökning i antal bokade resor, säger hon.

Solförmörkelsen är den första sedan mars i fjol. Då var solförmörkelsen total i Indonesien. I mars 2015 kunde de lyckliga även se en total solförmörkelse på Svalbard och på Färöarna.

– Även då såg vi en ökning i antal resor till de platserna, solförmörkelser händer ju inte ofta, utan man får ju ta tillfället när det kommer, säger Karin Ahlstedt.

I USA anordnas flera olika evenemang i de berörda områdena. Resor anordnas från flera olika delar av världen och städer uppmärksammar solförmörkelsen genom fester. På vissa platser går det även att med flygplan följa solförmörkelsen. En plats vid fönster på planet har vid tidigare solförmörkelser kostat upp till 73.000 kronor.

De senaste solförmörkelserna

7 mars 2016: Indonesien

19 mars 2015: Svalbard och Färöarna

1 november 2013: Sydöstra USA och mellersta Afrika

14 november 2012: Australien

Källa: Rymdstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.