Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har yoga- och massagerum”. Följ med SVT:s Afrikakorrespondent till hotellet i Kigali där man nu förbereder sig för att ta emot asylsökande från Storbritannien. Foto: Johan Ripås

Rwanda planerar för asylsökande – från Storbritannien

Publicerad

Hotel Desirs verksamhetschef Jackie Uwamungu visar runt på hotellet som Rwandas regering valt ut. Swimmingpoolen glittrar och utsikten över Kigali är hänförande.

– Vi har yogamattor, massageanläggning och kan anpassa oss efter vilka behov de än har, säger verksamhetschefen Jackie Uwamungu.

Det märks att Rwanda politiska ledning är mån om att visa upp för omvärlden att man kommer att ta väl hand om de asylsökande som Storbritannien skickar.

Avtalet innebär att asylsökande skickas till Rwanda där en asylprocess sker, men Storbritannien står för kostnaden.

Långvarig kritik

Det ligger 1,5 miljarder kronor i potten för Rwanda. Välbehövda pengar eftersom Rwandas fleråriga tillväxt vänt ner med besked.

Rwandas sittande president Paul Kagame vann förra valet med 98,8 procent. En svårsmält siffra, inte minst med tanke på den långvariga kritiken från människorättsorganisationer om politiskt förtryck och kringskuren yttrandefrihet.

Det enda oppositionen i Rwandas parlament som öppet gått emot överenskommelsen menar att Storbritannien försöker köpa sig fria från ansvar.

– Varför använder de inte alla dessa pengar till att se till att de asylsökande kommer tillrätta i Storbritannien. Istället för att skicka dem till ett land som de inte bett om att få komma till, säger Jean Claude Ntezimana från Green Party of Rwanda.

”Ser dem som familj”

Rwandas regering talar hellre om medmänsklighet och att hjälpa människor i nöd.

– Särskilt om det rör sig om människor som kommer från Afrika. Vi ser dem som familj, sa president Paul Kagame i ett tal nyligen.

På Hotel Desir gapar korridorerna tomma när verksamhetschef Jackie Uwamungu tar mig runt. Hon blir lite orolig när jag berättar att de asylsökande försenats på grund av ett överklagande. Hotellen har haft svårt att fylla rummen efter pandemin.

– Vi ser verkligen fram emot att de kommer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.