Rwandier köar för att rösta i presidentvalet utanför en vallokal i huvudstaden Kigali. Foto: Jean Bizimana/Reuters

Rwanda går till val – Kagame storfavorit

Uppdaterad
Publicerad

I dag går rwandierna till presidentval. Den sittande presidenten Paul Kagame, som bidrog till att få ett slut på folkmordet 1994, väntas vinna stort.

– Det här är världens mest ointressanta val för allt under 90 procents vinst för Paul Kagame vore en sensation, säger Johan Ripås, SVT:s afrikakorrespondent.

Kagame ställer upp för en tredje mandatperiod efter en ändring i författningen, som alla politiska partier utom Demokratiska gröna partiet ställde sig bakom. Ändringen öppnar för att Kagame kan sitta kvar som president till 2034.

SVT:s afrikakorrespondent Johan Ripås påpekar att Rwanda är ett välskött land, om än inte så demokratiskt.

– Det är ett otroligt välordnat land, välskött och med liten korruption. Men demokratin däremot står det mycket sämre till med.

Ses som stark ledare

Övriga kandidater är Frank Habineza från Demokratiska gröna partiet och den oberoende kandidaten Philippe Mpayimana. Men deras chanser är försvinnande små. Kagame ses som en stark ledare bland många rwandier och har dessutom haft en större kampanjkassa än sina motståndare.

Habineza har haft svenskt medborgarskap som han beviljades efter att ha flytt till Sverige efter folkmordet. För att kunna ställa upp i valet var han tvungen att avsäga sig sitt svenska medborgarskap, och sedan 2012 bor han i Rwanda.

”Rädslans kultur”

Amnesty International skriver i en rapport inför valet att det råder en rädslans kultur i Rwanda. Oppositionspolitiker, journalister och människorättsaktivister har skrämts till tystnad, fängslats och till och med dödats.

– Paul Kagame leder det här landet med väldigt hårda nypor och Rwanda har en ökänd underrättelsetjänst, som finns i hela landet och verkar över hela världen, säger Johan Ripås.

Under folkmordet i Rwanda våren 1994 dödades uppskattningsvis 800 000 människor. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu. De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsi, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades, liksom andra.

LÄS MER: Även hovrätter dömer Eskilstunabo till livstid för folkmord

FAKTA: FOLKMORDET I RWANDA

Uppskattningsvis 800.000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsi, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i.

Habyarimana hade då skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, vilket en del såg som ett svek.

Efter 100 dagars dödande störtade RPF folkmordsregimen och styr än i dag. Den forne gerillaledaren Paul Kagame är ännu president.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.