Ryanair åker på mångmiljonböter

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Ryanair har brutit mot franska arbetsmarknadslagar och tvingas betala nästan tio miljoner euro i skadestånd och ränta, motsvarande 86 miljoner kronor.

Det irländska bolaget ska bland annat olagligt ha registrerat anställda, enligt ett utslag i en domstol i södra Frankrike.

Ryanair hade redan innan domen kommit sagt att man tänker överklaga.

Motarbetade anställdas fackliga rätt

Det irländska flygbolaget fälls bland annat för att olagligt ha registrerat Marseille-baserad personal genom irländska kontrakt för att komma undan skatt. Bolaget ska dessutom ha motarbetat de anställdas rätt att organisera sig fackligt på sina arbetsplatser, rapporterar AFP.

Hela tre fjärdedelar av Ryanairs piloter är tillfälligt anställda och kritiken är inte ny. Tidigare i år framkom uppgifter om att upp emot 3.000 Ryanair-piloter inte vågar gå med i facket och i stället har organiserat sig i ett hemligt nätverk.

Ryanairs vd Michael O'Leary avvisade all kritik så sent som i slutet på augusti när han besökte Sverige. Han kallade då anklagelserna om att bolaget hotat piloter som velat organisera sig fackligt för ”totalt nonsens”.

– Men vi har också en laglig rätt att INTE förhandla med fackliga organisationer. Vi förhandlar direkt med våra anställda, sade han till TT.

Ryanair hade redan innan onsdagens dom föll sagt att man räknat med att förlora och att man kommer överklaga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer