Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En rysk strategi har varit att svälta ut Ukraina ekonomiskt, enligt Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring. Foto: TT/SVT

Attack mot Odessa en del i rysk strategi att svälta Ukraina ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands robotattack mot Odessa är en del i landets strategi att svälta Ukraina ekonomiskt. En strategi som de inte är villiga att ge upp ”bara för att exportera lite mer gödsel”. Det säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan.

På fredagen slöt Ryssland och Ukraina ett FN-avtal som innebär att lastfartyg med spannmål från tre hamnar i Ukraina ska garanteras säker passage genom Svarta havet. Det ska även underlätta för Ryssland att exportera spannmål och gödningsmedel.

Men knappt 12 timmar efter att avtalet ingåtts, riktade Ryssland en robotattack mot den viktiga hamnen i Odessa, ett av transportnaven som är tänkt att användas för exporten.

Attacken bör ses mot bakgrund av Rysslands strategi att svälta Ukraina ekonomiskt, enligt Oscar Jonsson.

– Man har dels bombat viktig civil och ekonomisk infrastruktur och sedan har man haft en blockad av exporter över Svarta havet, och en väldigt viktig del är just spannmål- och gödselexport varav 90 procent går till sjöss, säger Jonsson.

– Att Ryssland skulle ha ett intresse av att ge upp sin strategi att svälta Ukraina ekonomiskt bara för lite sanktionslättnader och själv kunna exportera lite mer gödsel, vilket ingick i avtalet, har jag svårt att få ihop, fortsätter han.

Vill vara ”konstruktiv part”

Varför Ryssland ingick avtalet från första början, trots att de inte hade för avsikt att följa det, kan ha flera förklaringar, enligt Jonsson. En möjlig förklaring är att de vill framställa sig själv som en ”konstruktiv part”.

En annan tänkbar förklaring är att de har ett intresse av att röja de minor som Ukraina har placerat ut i Svarta havet, för att hindra ryska landstigningsattacker.

– Om man nu då kan se vilka vägar de ukrainska fartygen tar då får man en bild av var det inte finns minor, vilket kan användas i offensivt syfte.

”Osannolik” rysk beskrivning

Ryssland förnekade inledningsvis att det var de som utförde attacken. Men på söndagen lät det annorlunda när Moskva bekräftade att det visst var rysk militär som låg bakom den. Attacken beskrivs som riktad mot militära mål, närmare bestämt mot ett förtöjt stridsfartyg och vapenlager innehållandes vapen från USA.

Enligt Jonsson är den beskrivningen ”osannolik”.

– Från ukrainsk sida säger man att det var hamninfrastruktur och troligtvis en pumpstation. Då får man lägga det i ljuset av att det finns en enorm bränslebrist i Ukraina. Det låter sannolikt att det var det man slog till mot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.