Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysk robotattack mot Odessas hamn – dagen efter FN-avtal Foto: Efrem Lukatsky/Odesa City Hall Press Office/AP

Rysk robotattack mot Odessas hamn – dagen efter FN-avtal

Uppdaterad
Publicerad

Flera explosioner skakade hamnen i Odessa på lördagmorgonen, enligt Ukraina orsakade av ryska kryssningsrobotar. Attacken kom mindre än ett dygn efter FN-avtalet om att skona ukrainska hamnar för att få igång spannmålsexporten och förhindra en global svältkatastrof.

– Attacken visar Rysslands förakt för internationell rätt, skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter.

Ett flertal ryska missiler har träffat den sydliga hamnsstaden Odessa, uppger Ukrainas försvarsmakten, enligt AFP.

”Fienden har attackerat exporthamnen i Odessa med Kalibr kryssningsrobotar. Två robotar har skjutits ned av luftvärnet, medan två träffat infrastruktur i hamnen”, skriver de på Telegram. 

”Spottloska mot FN”

Attacken mot hamnen i Odessa som kom bara timmar efter  att Ryssland och Ukraina undertecknat ett FN-avtal om att häva den av kriget blockerade spannmålsexporten och skona tre hamnar – däribland Odessa – från ryska angrepp.

FN, EU, USA och Storbritannien har samtliga fördömt attacken i skarpa ordalag.  I Sverige har utrikesminister Ann Linde på Twitter skrivit att attacken visar Rysslands förakt för internationell rätt och överenskomna åtaganden.

Ukrainska UD beskriver robotanfallet som ”Putins spottloska i ansiktet på FN och Turkiet”, rapporterar The Guardian.

Man ifrågasätter Rysslands garantier i avtalet och uppmanar FN och medlaren Turkiet att se till att de infrias, rapporterar Reuters.

FN fördömer

I ett pressmeddelande fördömer FN:s generalsekretarare António Guterres ”otvetydigt” robotbeskjutningen mot hamnen i Odessa:

”Exporten är viktig för att minska lidandet för miljoner människor världen över. Full implementering av gårdagens åtagande av Ryssland, Ukraina och Turkiet är absolut nödvändigt”, skriver en talesperson för Guterres på Twitter.

På frågan om vad FN skulle göra om Ryssland inte höll sig till avtalet säger Guterres till BBC att FN inte har några instrument för att göra någonting åt saken, men att det vore en oacceptabel skandal.

Ryssland förnekar att de står bakom attacken och kommer att undersöka det, säger det Turkiska försvarsdepartementet som är i kontakt med ryska tjänstemän.

”Ryssland kommer att hitta vägar att kringgå avtalet”

Ukrainas president Volodymyr Zelensky menar att missilattacken mot hamnen i Odessa visar att Moskva inte vill implementera spannmålsavtalet.

- Detta bevisar bara en sak: Oavsett vad Ryssland säger och lovar, kommer de att hitta vägar för att kringgå avtalet,” säger han i en video publicerad på Telegram, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.