Den ryska säkerhetstjänsten FSB har anklagat Ivan Safronov för att ha läckt militära hemligheter till ett Natoland. Foto: AP / TT

Rysk journalist får 22 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare ryske journalisten Ivan Safronov döms till 22 års fängelse, för högförräderi och för att ha avslöjat statshemligheter. Enligt domaren ska han avtjäna straffet i en straffkoloni med ett strikt regelverk.

Den 32-årige Safronov har arbetat på affärstidningar och har rapporterat om militären, politik och Rysslands rymdprogram.

Han greps i juli 2020 efter att ha lämnat journalistiken för att jobba som rådgivare till chefen för den statliga rymdstyrelsen Roskosmos.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har anklagat Safronov för att ha läckt militära hemligheter till ett Natoland.

Safronov har nekat till brott, och kallat fallet för en ”fullständig parodi på rättvisa”.

TV-journalist riskerar tio års fängelse

Ivan Safronovs fall är inte unikt. I slutet av juni i år dömdes den ryska TV-journalisten Marina Oviannikova till böter på 8 500 kronor efter att ha kritiserat Rysslands invasion av Ukraina på sociala medier.

Drygt två veckor senare var hon tillbaka i rättsalen, misstänkt för att ha spridit ”falsk” information om den ryska militären efter att ha hållit upp ett plakat med texten ”Putin är en mördare, hans soldater är fascister” utanför Kreml.

Om hon döms för brottet riskerar hon upp till tio års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.