Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Reuters

Rysk flygplats stängd efter stormning

Uppdaterad
Publicerad

En flygplats i staden Machatjkala i södra Ryssland har stängts efter att den stormats. Enligt hälsomyndigheten i regionen har ungefär 20 personer skadats.  Enligt ryska myndigheter ska 60 personer ha gripits efter händelserna.

När ett flygplan från Israel var på väg att landa stormades flygplatsen och flera personer försökte få tag i passagerare. Enligt hälsomyndigheten i regionen har ungefär 20 personer skadats.

Flygplatsen har stängts och alla flygplan som var på väg till flygplatsen har omdirigerats, enligt den ryska luftfartsmyndigheten. Flera personer har satts i säkerhet.

Krig mellan Israel och Hamas

”Det var möjligt att identifiera mer än 150 aktiva deltagare i upploppen, 60 av dem greps”, säger det ryska inrikesdepartementet, enligt statliga RIA Novosti. Enligt uttalandet ska även nio poliser ha skadats.

Flygplatsen kommer hålla stängt tills på tisdag.

Israel uttalar sig

Israel uppmanar nu ryska myndigheter att skydda israeliska medborgare och judar i landet.

”Staten Israel ser allvarligt på alla försök att skada israeliska medborgare och judar oavsett var”, står det i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters

Dagestans regering skriver på Telegram att ”det inte är lätt” att stå vid sidan av och se på ”den omänskliga massakern på en civilbefolkning – det palestinska folket”, men att invånarna i delrepubliken inte ska ge efter för provokationer och inte skapa panik i samhället.

Konflikten unik i sin spridning

Mellanösternexperten Anders Persson säger att händelsen förvånar även honom.

– Samtidigt visar detta vilka spridningseffekter den israeliska-arabiska konflikten har och att den är unik i sin karaktär i att kunna sprida sig till andra platser. Även dit man inte hade kunnat tänka sig innan, som Dagestan, säger han.

Det är inte omöjligt att vi kan komma att se fler liknande händelser som reaktioner på kriget enligt Anders Persson.

– Det kan man tänka sig, speciellt om kriget eskallerar i Gaza med en markinvasion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet