Virusläget gör att många ryssar jobbar hemifrån och kunde lyssna till presidentens tal hemma. Foto: Sergej Ilnaskij, TT

Rysk folkomröstning om Putin skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade folkomröstningen i Ryssland, som ska avgöra om president Vladimir Putin ska kunna behålla makten till 2036, skjuts upp. Det rapporterar flera nyhetsbyråer. Orsaken är spridningen av coronavirus.

Den 22 april skulle Ryssland i en folkomröstning ha fått säga sitt om president Vladimir Putins omtalade konstitutionella reformpaket, som gör det möjligt för honom att kandidera i ytterligare två mandatperioder och sitta kvar till 2036. Men nu skjuter Putin upp folkomröstningen med hänvisning till att minska spridningen av det nya coronaviruset.

– Jag anser att omröstningen måste skjutas upp till ett senare datum, säger Putin i ett tv-sänt anförande, utan att nämna vilket datum.

Enligt förslaget ska begränsningen på två mandatperioder för en president vara kvar men Putin själv ska kunna börja om.

Landets konstitutionsdomstol har redan sagt ja. Det har även parlamentets underhus och överhus gjort i olika omröstningar liksom regionala parlament.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.