Den norska bank-id appen Mobil-id har hackats av en pro-rysk hackergrupp. Flera norska myndighetssidor har också legat nere under onsdagen. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Rysk hackergrupp misstänks för attacker i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Nationella polisen i Norge och mediehuset VG har blivit utslagna av vad som troligen är dataangrepp av en rysk hackergrupp, rapporterar NRK på onsdagseftermiddagen.

Norges Nationella Säkerhetsmyndighet (NSM) har tidigare utfärdat varningar för att attacker skulle ske.

Norges Nationella Säkerhetsmyndigheten (NSM) uppger att det troligen är en ”kriminell pro-rysk gruppering” som ligger bakom attackerna. 

– Angreppen är riktade mot en rad stora norska företag som erbjuder viktiga tjänster till befolkningen, säger Sofie Nyström chef över Nationella Säkerhetsmyndigheten (NSM), i ett pressmeddelande.

Nationella polisen

Även norsk polis uppger att deras webb attackerades. ”Åtgärder genomfördes och police.no kommer att fungera som vanligt”, skriver polisen i sitt pressmedelande strax efter klockan 16 på onsdagen.

Mediehuset VG är också utsatt för samma sorts attacker, men webbplatsen är fortfarande nåbar, skriver VG i sitt pressmedelande strax före klockan 16 på onsdagseftermiddagen.

Säkerhetspolitiska situationen

Mot bakgrund av den rådande säkerhetspolitiska situationen i Europa, rekommenderade Nationella Säkerhetsmyndigheten (NSM) alla norska arbetsgivare att se över säkerheten i sina datasystem. Detta skedde i maj, uppger NSM.

– Vi har sett liknande angrep i andra länder under samma period, men inget av dessa har fått långvariga konsekvenser. Angreppen kan ändå skapa otrygghet i befolkningen, och ge intryck av att vi är en bricka i den pågående politiska situationen i Europa , säger Sofie Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.