Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu (höger) och general Sergej Surovikin (vänster). Foto distribuerat av ryska försvarsminsteriet via EPA/TT. Foto: Rysslands försvarsministerium 8 november 2022Visa alla (2)
Visa alla (2)

Obekräftade uppgifter: Rysk militär uppges lämna Cherson

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu beordrade på onsdagen den ryska militären att lämna staden Cherson i östra Ukraina, rapporterar BBC och Reuters.

Uppgiften ifrågasätts dock av Ukrainas regering i Kiev.

Den ryska uppgiften att Kreml har beordrat sin militär att dra sig tillbaka över floden Dnepr ska hanteras försiktigt, skriver en av Ukrainas presidentrådgivare, Mykhailo Podolyak, på Twitter.

”Handlingar säger mer än ord. Vi ser inga tecken på att Ryssland lämnar Cherson utan strid. En del av ryska styrkan är kvar i staden, och ytterligare reserver”.

Rysslands krigsherre i Ukraina, general Sergej Surovikin, sade tidigare på onsdagen att det inte längre är möjligt att upprätthålla försörjningslinjerna över floden Dnepr, enligt ryska statskontrollerade medier som BBC och Reuters citerar.

– Inled tillbakadragande av styrkorna, sade försvarsminister Sergej Sjojgu i ett tv-sänt framträdande med Surovikin.

Han föreslog att försvaret i stället ska organiseras längs med flodens östra strand.

-  Under de här omständigheterna är det mest förnuftiga alternativet att organisera försvaret längs en barriärlinje längs floden Dnepr, sade Surovikin.

Iscensatt arrangemang

President Vladimir Putin deltog inte i det iscensatta evenemanget. Arkitekten bakom Rysslands misslyckade krig i Ukraina verkade ha överlämnat tillkännagivandet till sina generaler, rapporterar BBC.

Trots att de ukrainska framryckningarna uppges ha avtagit något under de senaste veckorna, har Rysslands försörjningslinjer över floden Dnepr blivit allt svårare att upprätthålla eftersom broar över Dnepr förstörts av ukrainska robotar.

Inför tillbakadragandet flyttade Ryssland tusentals civila ut ur staden med fartyg, i vad Ukraina fördömt som tvångsdeportation.

Det var Putin som aviserade Rysslands olagliga annektering av Cherson och tre andra ockuperade regioner i slutet av september.

Krigade i Syrien

General Surovikin, som tidigare ledde Rysslands operationer i Syrien, utsågs för en månad sedan till befälhavare för Rysslands invasion av Ukraina.

Beskedet om Rysslands reträtt från staden Cherson kommer strax efter att ryska statligt kontrollerade medier rapporterat att den av Moskva tillsatte ledaren i Cherson, Kirill Stremousov, omkommit i en bilolycka.

Stremousov, som var 45 år, tillsattes av Ryssland på sin post två månader efter att det ryska anfallskriget i Ukraina inleddes. Han var efterlyst av den ukrainska polisen för förräderi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer