• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mobiliseringen avslöjade som alla vet problem som nu måste lösas”. Hör president Putins tal i klippet. Foto: Reuters

Putin i tal: Rysk militär ska få allt som behövs – ”Satan-2” snart redo

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands militär ska få allt de behöver i Ukraina. Det sa president Vladimir Putin i ett tal till det ryska försvarsdepartementet under onsdagen, där besked om nya ”Satan-2”-roboten gavs.

– Ni är kämpande hjältar precis som under Rysslands tidigare krig, sa Putin tilll ryska soldater och militära ledare enligt Reuters.

Han betonade att Ryssland kommer att fullfölja sina militära mål i Ukraina genom att utöka sin militära potential.

Kriget i Ukraina

Putin talade särskilt om vikten av drönare i krigsföringen. Bland annat avslöjade han att den nya Sarmat-roboten, av Nato kallad ”Satan -2”, ska vara redo att användas inom en snart framtid.

Expert: ”Det värsta de har”

Enligt Rein Pella, lärare i försvarssystem och artilleriexpert på Försvarshögskolan, är Sarmat en väldigt dyr interkontinental balistisk robot med särskilt lång räckvidd, ”det värsta Ryssland har”.

– Det är ju en kärnvapenrobot, ingenting du skjuter ut kraftverket i Kiev med, utan det är någonting man hotar USA med, säger han till SVT Nyheter.

Pella ställer sig tveksam till om den verkligen är färdig och han tvivlar på att Ryssland i så fall har fler än fem stycken.

Förstärker i västra Ryssland

Under mötet avslöjade även försvarsminister Sergej Sjojgu att Ryssland kommer att placera nya styrkor i landets västra delar. Det hela ska vara ett ett svar på Sveriges och Finlands Nato-ansökningar. Dock nämndes inga ytterligare detaljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet