Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysk officer Konstantin Jefremov hoppade av den ryska armén i maj förra året. Foto: Privat

Ryske Konstantin stred i Ukraina – bevittnade tortyr

Uppdaterad
Publicerad

Ryske Konstantin Jefremov, 33, visste inte att han skulle skickas rakt in i ett krig. I tre månader var han på plats som officer i Ukraina och bevittnade tortyr och sadistiskt beteende. 

– Ukrainska krigsfångar och civila torterades och blev slagna framför mina ögon. Jag ber om ursäkt till det ukrainska folket för att jag hamnade i deras land med vapen i mina händer, säger han till SVT.

Med hjälp av bilder och handlingar som ryska officeren Jefremov gett till BBC kunde tv-bolaget bekräfta att han verkligen befunnit sig i ukrainska Zaporizja i början av kriget, bland annat i staden Melitopol. När SVT når honom berättar han om vad han bevittnade.  

– De som torterade var fulla, tortyren fortsatte i över en vecka. Ryska majorer och löjtnanter hotade med sexuellt våld, de slog. Fångarna sköts i armar och ben.  

Kriget i Ukraina

Vill hjälpa fler 

Jefremov tjänstgjorde i ryska armén i minröjningsdivisionen i nio år. På plats i Ukraina tillhörde han artilleridivisionen och hans uppgift gick framförallt ut på att vakta divisionen nattetid.

I tre månader försökte han säga upp sig, och till slut blev han uppsagd i maj förra året och tog sig tillbaka till Ryssland. Men då började förföljelsen. 

– Militärer vaktade mitt hus. Jag vågade inte gå ut på gatan, och därför bestämde jag mig för att fly. 

Den ryska människorättsorganisation Gulagu.net, som bekämpar tortyr, hjälpte Jefremov att lämna Ryssland. Nu befinner han sig i Mexiko.  

Den 21 september 2022, alltså efter Jefremov lämnade armén, utlyste Ryssland ”delvis mobilisering”. Det innebär bland annat att militärer inte längre kan säga upp sig. Vägrar man utföra order, deserterar eller lämnar en militär anläggning riskerar man upp till 15 års fängelse.

Enligt den ryska människorättsorganisationen Agora som hjälper ryska militärer och inkallade att undvika militär tjänstgöring är det numera omöjligt att säga upp sig, men de får in sådana samtal löpande. 

”Armén består av de fattigaste ryssarna”

Många av Jefremovs kamrater vill lämna armén och han försöker att hjälpa dem.  

– Vill man det, så går det. Det handlar snarare om fattigdomen. Den ryska armén består av de fattigaste ryssarna. De har ingenstans att bo, för dem är armén den enda vägen. Det ger förtur och avdrag när de söker bolån, men då måste man tjänstgöra i 30 år. Hoppar de av blir de av med boendet och hamnar på gatan. De kanske har barn och familj.

Vad han ska göra nu vet han inte och han har än så länge inte sökt asyl i Mexiko. Får han möjlighet vill han gärna vittna om tortyren han såg i internationell domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet