Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dmitrij Vasilets, rysk officer som vägrade strida. Nu riskerar han fängelse. Foto: Anna Artemjeva/Novaja Gazeta

Rysk officer riskerar fängelse för ordervägran

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-årige löjtnanten Dmitrij Vasilets skickades till kriget i Ukraina i februari 2022. I fem månader ska han ha försökt återvända hem. Efter att han återvände, sa han upp sig och vägrade åka tillbaka. Nu riskerar han flera år i fängelse för ordervägran.

– Jag vet att jag kommer att hamna i fängelse. Jag hade ett val och jag har gjort det, säger officeren till ryska tidningen Novaja Gazeta.

Dmitrij Vasiljets, 27, kommer från en liten by som ligger östra Ryssland. Hans föräldrar dog när han var liten. Efter sin fars död började han på en militär internatskola.

– Den karriärvägen är vanlig bland föräldralösa barn i Ryssland. Han är en väluppfostrad kille från en fattig familj, säger Tatjana Britskaja, redaktör på grävredaktionen på ryska tidningen Novaja Gazeta som var först att rapportera om det.

I februari 2022 skickades Dmitrij Vasilets till kriget i Ukraina. Han blev tillsagd att det handlade om en militärövning, något som var vanligt förekommande bland de soldater som skickades i krig i februari enligt Tatjana Britskaja.

När Dmitrij Vasilets var på permission skickade han en skriftlig ansökan om att han vägrar åka tillbaka till Ukraina, och sa upp sig. Men då var det redan för sent – Ryssland hade påbörjat mobilisering och soldater förlorade möjligheten till uppsägning, rapporterar Novaja Gazeta.

Nu åtalas Dmitrij Vasiljets för ordervägran och riskerar upp till tre år i fängelse. Enligt Novaja Gazeta är fallet det första kända gällande brottet sedan Rysslands invasion av Ukraina. I december har emellertid en annan rysk militär som åtalats tidigare dömts till ett år och åtta månaders fängelse för samma brott.

– Jag vet att jag kommer att bli fänglsad. Jag hade ett val och jag har gjort det. Bättre att sitta i fängelse än att gå emot sina värderingar. Min själ är i mina händer, säger Dmitrij till tidningen.

Dmitrij Vasiljets har inte velat medverka i SVT med hänvisning till sin säkerhet och hänvisar till sina uttalanden i Novaja Gazeta.

Hör Tatjana Britskaja berätta mer om fallet i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.