En rysk Iskanderrobot under segerparaden i Moskva 2015. Arkivbild. Foto: TT

Rysk politiker: Norge kan bli mål för kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland känner sig hotat av de amerikanska soldaterna som ska stationeras i Norge. Högt uppsatte försvarspolitikern Frants Klintsevitj antyder i en intervju med norska TV2 att Norge numer är ett potentiellt mål för Rysslands kärnvapen.

Klintsevitj säger att utvecklingen är farlig för Norge och norrmän och att det handlar om mer än 300 marinkårssoldater i landet.

– Vi har aldrig tidigare haft Norge på listan över mål för våra strategiska vapen. Men om det här utvecklar sig, så kommer Norges befolkning att lida. För vi är tvingande att reagera mot definitiva militära hot. Och vi har saker att reagera med.

Vice ordförande i utskott

Han beskrivs i norska TV2 som ”en av Rysslands mest inflytelserika försvarspolitiker”. Klintsevitj är förste vice ordförande för Federationsrådets utskott för försvars och säkerhet, och har varit ledamot i Duman för Putins parti Enade Ryssland sedan 1999.

Enligt Klintsevitj tyder placeringen av soldater i Norge på att USA bygger infrastruktur för att kunna starta ett ”globalt blixtkrig”.

– (USA) bygger en infrastruktur, en del av deras uppbyggnad är möjligheten att starta ett globalt blixtkrig. Det är extremt bekymrande, säger han.

Tonade ned placering av robotar

I början av oktober var Klintsevitj mer nedtonad i sina kommentarer om ryska kärnvapen, när han kommenterade att Ryssland placerat Iskanderrobotar, som kan bära kärnvapen, i Kaliningrad.

Han sa då att andra länder ”inte har något att frukta” och att placering av robotarna tillhörde vanliga rutiner eftersom ”Ryssland inte är i krig med någon”.

Uppmärksammats tidigare

Frants Klintsevitj har gjort sig internationellt känd för uttalanden flera gånger tidigare. Bland annat har han nyligen anklagat USA för att medvetet låtit bli att hjälpa syriska soldater i som varit i strid i Syrien. Han menar att USA ser syriska soldater som ”kanonmat”. Frants Klintsevitj har också uttalat sig om spelet Pokémon Go, som han sa fick honom att känna ”...som att djävulen har anlänt genom ‘Pokémon Go’ och försöker slita sönder vår moral från insidan”.

2002 sa han att terroristerna som genomförde attentatet mot Dubrovkateatern skulle ”borde rullas in i svinhud, och därefter grävas ned.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.