Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryssland är alltmer aktivt i Slovakien, enligt Daniel Milo, expert på hybridhot vid Slovakiens inrikesdepartement. Ett exempel är när en rysk spion träffar sin slovakiska kontakt – se mötet i klippet. Foto: Filip Huygens

Rysk spion i Slovakien fångad på video

Publicerad

Sociala medier i Slovakien översvämmas av propaganda för landets Nato- och EU-kritiska partier. Den brittiska organisationen Reset, som analyserar flödet, har registrerat över 350 000 inlägg med desinformation inför parlamentsvalet – och mer än 15 procent av inläggen kommer från pro-ryska konton.

– Det finns väldigt få tydliga exempel på hur Ryssland arbetar i Slovakien, ett undantag är filmen som visar en rysk spion när han träffar sin slovakiska kontakt och lämnar över pengar, säger Daniel Milo, expert på hybridhot vid Slovakiens inrikesdepartement.

– Det är bara toppen av isberget, fortsätter han.

Daniel Milo arbetar på den avdelning som analyserar olika så kallade hybridhot. Genom att följa sociala medier och andra öppna källor uppskattar han att det finns mellan 100 och 200 slovaker som direkt eller indirekt arbetar för olika ryska aktörer.

– Några av dem gör det av ideologiska skäl för att de ser Ryssland som en förebild, andra gör det för pengar, säger han.

Valet en anledning till ökat ryskt intresse

När slovakerna väljer nytt parlament under lördagen väntas tidigare premiärministern Robert Fico och hans socialdemokratiska parti SMER göra ett starkt val och kanske till och med leda nästa regering. Fico har påstått att  ”ukrainska nazister och fascister” är orsak till kriget, han vill stoppa militärt stöd till Ukraina. Budskapet är både EU och Nato-kritiskt. Undersökningar visar att en stor del av befolkningen delar Ficos syn.

Slovakerna vana vid billg rysk gas

När EU införde sanktioner mot Ryssland steg priserna på el och livsmedel i Slovakien. I den äldre generationen finns människor som har positiva minnen från Sovjettiden och som ger EU skulden för sina ekonomiska umbäranden. Liknande budskap sprids på sociala medier och når landets unga befolkning.

– Narrativet är att det inte är Ryssland som bär skulden för kriget i Ukraina. Det är utbrett, finns i den allmänna debatten och påverkar människors syn på kriget, berättar Daniel Nilo.   

I videon kan du se mötet mellan spionen och den slovakiske kontakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.