Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör pilotens berättelse om den dramatiska helikopterflykten från Ryssland. Foto: GUR, Ukrinform

Rysk armépilot överlämnade sig till Ukraina – med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

En rysk stridspilot har överlämnat sig till Ukraina under extraordinära omständigheter. 

28-årige Maksim Kuzminov flög från Ryssland med en militärhelikopter och landade tillsammans med två ovetande kamrater på ett ukrainskt flygfält.

– De sköt på oss när vi korsade gränsen, säger han.

Det var den 9 augusti som helikoptern av typ Mi-8 försvann under en flygning med start från ryska Kursk. 

Den pro-ryska Telegramkanalen Fighterbomber var först med att rapporterade om försvinnandet den 23 augusti. Enligt kanalen kom helikoptern ur kurs och landade av misstag i ukrainska Charkivregionen.

Men enligt den ukrainska militära underrättelsetjänsten, GUR, var det i själva verket en noga uttänkt specialoperation som började planeras för ett drygt halvår sedan.

Videofilmer som släppts av underrättelsetjänsten visar hur ukrainska soldater närmar sig helikoptern, som ska ha landat cirka två mil från den ryska gränsen.

Krigsmotståndare blev avhoppare

I en presskonferens som anordnades av GUR på tisdagen beskrev piloten Kuzminov sig som motståndare till kriget.

– Jag bestämde mig för att det här är ett grovt brott som jag inte vill delta i, säger han.

Via sociala medier ska han själv ha tagit kontakt med underrättelsetjänsten.

– De garanterade min säkerhet och lovade mig nya legitimationshandlingar och kompensation så att jag skulle kunna starta ett nytt liv.

Två andra besättningsmedlemmar ska ha befunnit sig i helikoptern, i tron att det hela var ett rutinmässigt transportuppdrag. Men Kuzminov berättar att han lade om kursen och flög på låg höjd, i radiotystnad, mot Ukraina.

Blev beskjutna

När de passerade gränsen blev de beskjutna, ”troligtvis av den ryska sidan”, och piloten skadades i benet.

Kuzminovs kamrater blev rädda och aggressiva.

– När de insåg var de hade landat försökte de fly. Tyvärr eliminerades de, sa chefen för GUR Kyrolo Budanov i ett tidigare utlåtande.

Kuzminovs familj ska ha lämnat Ryssland innan avhoppet ägde rum och befinner sig nu i Ukraina.

Enligt GUR kommer piloten att få en belöning för att ha överlämnat värdefull militär utrustning.

SVT har via Maksim Kuzminovs sociala medier hittat belägg som styrker att han är stridspilot.

Den 1 april 2018 la Kuzminov upp två klipp på Instagram från en examensfest. I ett av videoklippen håller Kuzminov tal, iförd en uniform prydd med emblemet för ett militärt läroverk som utbildar helikopterpiloter.

”Den 48:e examineringen av helikopterförare har ägt rum”, står det i bildtexten.

Dagen innan skedde en ceremoni just för den 48:e kullen helikopterpiloter på skolan – Stridspilotakademin i Syzran – där kadetterna belönades med diplom. Det framgår på skolans officiella hemsida.

SVT har hittat flera andra videoklipp på ceremonier och examensfester på skolan. 2020 ägde en examensfest rum i samma lokaler som Kuzminov filmat 2018.

Enligt den oberoende ryska granskande nyhetssajten Agentsvo har även en Maksim Kuzminov fått lön utbetalt av skolan mellan åren 2016 till 2019. Nyhetssajten hänvisar till läckor från ryska Skatteverkets databas.

Kuzminovs sociala medie-konton är inaktiva, men SVT har försökt nå en av Kuzminovs listade vänner på sociala medieplattformen Vkontakte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.