Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna inifrån den ryska trollfabriken med mängder av svenska sim-kort. Foto: Ukrainska polismyndigheten

Ryska trollfabriker sprängda i Ukraina – mängder av svenska sim-kort hittade

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainsk polis uppger att de sprängt flera ryska trollfabriker och beslagtagit över 100 000 sim-kort som ska ha använts för att skapa mer än 1,5 miljoner falska konton i syfte att sprida desinformation på nätet. Många av kontantkorten ser ut att komma från svenska Comviq och Lycamobile.

– Vi tycker naturligtvis att det är beklagligt, säger Fredrik Hallstan, kommunikationschef på Tele2, till SVT Nyheter.

Tusentals kontantkort, i säckar och staplade i skåp, och en uppsjö uppkopplade mobiler och mobila bredband. Videon, som har publicerats av cyberpolisavdelningen vid den nationella polisen i Ukraina, visar hur beväpnad polis slår till mot ryska trollfabriker, under en rikstäckande operation som gick under namnet ”Botfabriker”.

”Vid husrannsakningarna beslagtogs över 100 000 sim-kort som användes för att registrera falska konton. Totalt hade botnätverket mer än en och en halv miljon konton i olika sociala nätverk, e-posttjänster och meddelanden. Botar registrerades för att sprida felaktigheter och propaganda, pro-ryska berättelser.”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Totalt 13 misstänkta trollfabriker ska ha stängts ner i samband med operationen.

”Kan anta att man använt Comviq-kort”

Bland kontantkorten syns förpackningar från Lycamobile med svensk text på och högar av sim-kort från svenska Comviq, ett varumärke som ägs av Tele2.

– Vi kan anta att man har använt Comviq-kort till någonting som är brottslig verksamhet i den här fabriken, säger kommunikationschef Fredrik Hallstan.

Många plattformar kräver ett telefonnummer för att registrera ett konto, enligt Per-Erik Nilsson, forskare i informationskrigföring och strategisk kommunikation på FOI. Exempelvis på Telegram som har använts mycket under kriget. Enligt honom finns ett också värde i att information ser ut att komma från fler länder än Ukraina.

– Det är det klassiskt propagandistiska, att polarisera, så split eller att förlägga rök och dimridåer som på olika sätt gynnar Ryssland, säger Nilsson.

Övervakar data

Efter krigsutbrottet införde Comviq fria samtal till och från Ukraina, för att människor på flykt lättare ska kunna komma i kontakt med varandra.

– Om det har använts och utnyttjats av något som kan tänkas vara kriminell verksamhet så ser vi naturligtvis väldigt allvarligt på det, säger Fredrik Hallstan.

Tidigare har det varit relativt enkelt att skaffa ett sim-kort i Sverige utan att registrera sig. Efter den 1 augusti 2022 är det dock inte längre möjligt att köpa oregistrerade och anonyma kontantkort till mobilen eller mobilt bredband.

SVT Nyheter har även kontaktat Lycamobile för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.