Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryska artisterna Alisa Yoffe och Arsenij Morozov. Foto: Privat

Ryska artisten ”Skamligt att vara känd i dagens Ryssland”

Publicerad

Några dagar före Rysslands invasion skulle det ryska bandet Sonic Death på turné i Ukraina. Men konserterna ställdes in när kriget började. Bandet lämnade Ryssland och försöker nu hitta en ny identitet i Georgien.

– Det är skamligt att vara känd i dagens Ryssland, säger artisten Arsenij Morozov till SVT.

Hela sin karriär har Arsenij Morozov skrivit låtar på ryska och han är verksam i flera indieband. De mest kända är Sonic Death och Padla Bear Outfit.  

– Förr var vi intressanta för att vi skrev på ryska. Men nu när folk frågar var vi kommer ifrån så vet vi inte vad vi ska svara. Vi kommer från Mordor, landet som terroriserar andra länder, säger Morozov. 

Nu skriver han låtar på bland annat ukrainska och georgiska, trots att han inte kan något av språken speciellt bra. Sina texter översätter han med Google translate.  

– Jag behövde distansera mig från det ryska språket och det imperialistiska tankesättet. Jag funderade mycket på min skuld och kopplingen till vår kultur. Jag ville bli av med delen av mig som inte ville tänka själv. Det är exakt det rysk propaganda går ut på, säger Morozov.  

Han har deltagit i protester mot Putin sedan 2011, men i mars förra året lämnade han Ryssland. 

– Jag förlorade i princip allt – min inkomst, min karriär, min familj, min nyköpta lägenhet som jag bara hade bott i tre dagar. 

Livet i Georgien 

När kriget började förbjöds många ryska och ukrainska artister från att uppträda i Ryssland efter att de offentligt hade tagit ställning mot kriget i Ukraina. Deras konserter ställdes in efter påtryckningar från myndigheter och skivbolag har sagt upp många kontrakt. I stället turnerar många band i Europa och skänker pengar till välgörenhet. Det gör även Arsenij Morozov, men på plats i Georgien: hans nya hemland.  

– Jag kan inte tänka mig att uppträda i Ryssland så länge Putin är vid makten. Det spelar ingen roll om vi är förföljda eller inte. Dessutom väcker det frågor om man inte förbjuds från att uppträda. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.